hirdetés

A szeptikus encephalopathia

 Az agy igen érzékenyen reagál a sepsisre. A sepsis kórfolyamatában gyakran támad zavar az agy működésében, amit – az egyéb okok kizárása után – a szeptikus encephalopathia (SE) névvel jelölünk. Az SE – az úgynevezett critical illness polineuropathia és myopathia8 mellett – a sepsis legfontosabb ideggyógyászati szövődménye. Az utóbb említett tünetegyüttesekkel ellentétben az SE-nek eddig viszonylag kevés figyelmet szenteltek az orvosok és a kutatók.

 Definíció
 Szeptikus encephalopathiának (agybántalomnak) nevezzük az agy működésének a sepsis ideje alatt fellépő, egyéb okra vissza nem vezethető, reverzibilis működészavarát. Ebből következik, hogy az SE diagnózisa a sepsis korai szakaszában jut szerephez; a késői stádiumban, amikor a hosszan tartó hypoxia és hypotonia, a súlyos máj- és veseműködési zavar, illetve egyes esetekben a bacteriaemia határozza meg a klinikai képet, nehézkes vagy lehetetlen e diagnózis felállítása.

A teljes cikket csak regisztrált felhasználóink olvashatják. Kérjük jelentkezzen be az oldalra vagy regisztráljon!

A kulcsos tartalmak megtekintéséhez orvosi regisztráció (pecsétszám) szükséges, amely ingyenes és csak 2 percet vesz igénybe.
E-mail cím:
Jelszó:

cimkék

Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 

blog

Egy 57 éves, frissen kezelni kezdett hypertoniás, dohányzó férfibetegnél korábban, hegymenetben jelentkezett már anginaszerű panasza, ami miatt kardiológushoz előjegyezték. Most favágás közben jelentkezett retrosternalis szorító-markoló fájdalom.

Amennyiben a képalkotó szakemberek számára rendelkezésre áll egy iPhone vagy egy iPad készülék, rengeteg minőségi radiológia-orientált alkalmazás közül választhatnak. A más operációs rendszert használók számára jelenleg sokkal korlátozottabbak a lehetőségek.

Úgy látszik, a fül- orr- gégészetet egyre szorosabb szálak fűzik össze a babasamponnal. Most kiderült, hogy alkalmas nasenendoscopia, azaz orrtükrözés során páramentesítésre is, legalábbis thaiföldi kollégák szerint.

Azok számára, akik tudják, mik a gyógyszer hatóanyagai, a mélyvénás trombózis miatti halálesetekről szóló hír nem annyira meglepő. A Diane kombinációban tartalmaz ciproteron-acetátot és az etinil-ösztradiolt.