hirdetés

A szülészet-nőgyógyászati távgyógyászat (telemedicina) múltja, jelene és jövője (?) Magyarországon

A tudományos távgyógyászat (telemedicina) meghatározása és rövid története Igen nehéz meghatározni a tudományos távgyógyászat fogalmát és annak kezdetét is, noha ez a gyógyászat egyik legdinamikusabban fejlődő ágazata. A leginkább elfogadott nemzetközi meghatározás szerint minden egészségügyi tevékenység távgyógyászatnak minősül, amelyet nem a beteg jelenlétében végzünk, de kapcsolatba hozható a gyógyítás fogalmával. Ilyen értelemben „távgyógyászat” az orvos és betege közötti telefonbeszélgetés vagy levélváltás is. Ennek megfelelően az angolok magukat tekintik a „telemedicina” felfedezőjének, az 1700-as évek közepétől vannak ugyanis adatok arról a londoni családorvosok körében elterjedt gyakorlatról, hogy postai úton küldött vizeletmintából állítottak fel diagnózist, majd megírták javaslataikat és a recepteket. Szélesebb körben elfogadott nézet szerint a távgyógyászat a XIX. század végi technológiai forradalommal kezdődött, és első eszköze a telefon volt. A pontos időpont 1905-re tehető, amikor Einthoven EKG-vizsgálatot végzett telefonhálózaton keresztül (1. ábra). Az igazi, robbanásszerű fejlődés azonban a második világháborút követően indult meg, és – mint sok más technikai újdonság – a háborúhoz kötődött. Az amerikai hadseregben a második világháborút követően rendszeresítettek egy rádió telemetrikus információs hálózatot, amelynek segítségével az orvosok folyamatosan kommunikáltak a fronton megsebesült katonák állapotáról

A teljes cikket csak regisztrált felhasználóink olvashatják. Kérjük jelentkezzen be az oldalra vagy regisztráljon!

A kulcsos tartalmak megtekintéséhez orvosi regisztráció (pecsétszám) szükséges, amely ingyenes és csak 2 percet vesz igénybe.
E-mail cím:
Jelszó:
Dr. Török Miklós
a szerző cikkei

cimkék

Olvasói vélemény: 10,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 

blog

Egy 57 éves, frissen kezelni kezdett hypertoniás, dohányzó férfibetegnél korábban, hegymenetben jelentkezett már anginaszerű panasza, ami miatt kardiológushoz előjegyezték. Most favágás közben jelentkezett retrosternalis szorító-markoló fájdalom.

Amennyiben a képalkotó szakemberek számára rendelkezésre áll egy iPhone vagy egy iPad készülék, rengeteg minőségi radiológia-orientált alkalmazás közül választhatnak. A más operációs rendszert használók számára jelenleg sokkal korlátozottabbak a lehetőségek.

Úgy látszik, a fül- orr- gégészetet egyre szorosabb szálak fűzik össze a babasamponnal. Most kiderült, hogy alkalmas nasenendoscopia, azaz orrtükrözés során páramentesítésre is, legalábbis thaiföldi kollégák szerint.

Azok számára, akik tudják, mik a gyógyszer hatóanyagai, a mélyvénás trombózis miatti halálesetekről szóló hír nem annyira meglepő. A Diane kombinációban tartalmaz ciproteron-acetátot és az etinil-ösztradiolt.