hirdetés

A többgócú betegség jelentősége in situ ductalis carcinomában: emlőmegtartó műtéttel kezelt betegek között talált kimenetelek

  Célkitűzés
  Sokan félnek attól, hogy nagy lesz a helyi kiújulás kockázata, ha a többgócú in situ ductalis carcinomában (DCIS, ductal carcinoma in situ; egy kvadránsra korlátozódó elváltozás) szenvedő nőket emlőmegtartó műtéttel kezelik, ezért ilyenkor gyakran inkább mastectomiát végeznek. Vizsgálatunk célja, hogy felmérjük a többgócú betegség jelentőségét és értékeljük a kimenetelt a multifokális DCIS-ben szenvedő, emlőmegtartó műtéttel kezelt nők között.

  Betegek és módszerek
  Az 1982 és 2000 között DCIS miatt emlőmegtartó műtéttel kezelt betegek kórlapjait néztük át. A többgócú kórfolyamat és egyéb prognosztikai tényezők hatását a helyi kiújulás gyakoriságára többváltozós elemzésekkel értékeltük.

  Eredmények
  Az áttekintett 615 DCIS-eset közül 310-ben (41%) egyedül emlőmegtartó műtét, 305-ben (40%) pedig sugárkezeléssel kiegészített emlőmegtartó műtét történt (többgócú: n = 260, nem többgócú: n = 314, adat ismeretlen: n = 31). Többváltozós elemzés során összefüggést találtunk a helyi kiújulás kockázata és az alábbiak között: többgócú betegség (kockázati arány [HR, hazard ratio] = 1,80; 95% CI, 1,15–2,80; p = 0,01), sugárkezelés (HR = 0,46; 95% CI, 0,29–0,74; p = 0,001), 4 mm-es vagy ennél keskenyebb sebészeti szél (HR = 1,74; 95% CI, 1,03 – 2,92; p = 0,04) és magas nukleáris grade (HR = 1,65; 95% CI, 1,02 – 2,65; p = 0,04). A multifokális kórfolyamat káros hatása csak azokban a betegekben jelentkezett, akik nem részesültek sugárkezelésben; a 10 éves, helyi recidívamentes túlélés 59% volt a többgócú és 80% az egygócú betegségben szenvedő nők között (p = 0,02). Az emlőmegtartó műtéttel és kiegészítő besugárzással kezelt betegek csoportjában a 10 éves, helyi kiújulásmentes túlélésben nem mutatkozott különbség (80%, illetve 87%; p = 0,35). Nem találtunk összefüggést a többgócú betegség és az invazív recidíva kialakulása között.

  Következtetések
  A többgócú betegség a helyi kiújulás fontos előrejelzője azokban az esetekben, amelyekben a DCIS kezelése egyedül emlőmegtartó műtéttel történik; adjuváns sugárkezelés alkalmazásával azonban csökkenteni lehet a recidívák gyakoriságát.

 

A teljes cikket csak regisztrált felhasználóink olvashatják. Kérjük jelentkezzen be az oldalra vagy regisztráljon!

A kulcsos tartalmak megtekintéséhez orvosi regisztráció (pecsétszám) szükséges, amely ingyenes és csak 2 percet vesz igénybe.
E-mail cím:
Jelszó:
Eileen Rakovitch, Jean-Philippe Pignol,Wedad Hanna, Steven Narod, Jacqueline Spayne, Sharon Nofech-Mozes, Carole Chartier és Lawrence Paszat
a szerző cikkei

cimkék

Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 

blog

Egy 57 éves, frissen kezelni kezdett hypertoniás, dohányzó férfibetegnél korábban, hegymenetben jelentkezett már anginaszerű panasza, ami miatt kardiológushoz előjegyezték. Most favágás közben jelentkezett retrosternalis szorító-markoló fájdalom.

Amennyiben a képalkotó szakemberek számára rendelkezésre áll egy iPhone vagy egy iPad készülék, rengeteg minőségi radiológia-orientált alkalmazás közül választhatnak. A más operációs rendszert használók számára jelenleg sokkal korlátozottabbak a lehetőségek.

Úgy látszik, a fül- orr- gégészetet egyre szorosabb szálak fűzik össze a babasamponnal. Most kiderült, hogy alkalmas nasenendoscopia, azaz orrtükrözés során páramentesítésre is, legalábbis thaiföldi kollégák szerint.

Azok számára, akik tudják, mik a gyógyszer hatóanyagai, a mélyvénás trombózis miatti halálesetekről szóló hír nem annyira meglepő. A Diane kombinációban tartalmaz ciproteron-acetátot és az etinil-ösztradiolt.