hirdetés

A veleszületett szívbetegségek megjelenési formái újszülöttés fiatal csecsemőkorban

   FŐ SZEMPONTOK
   1. Az újszülött megtekintésekor észlelhető a cyanosis, de hasonlóan fontos a diszmorfiás jellegzetességek felismerése is. A prekordiális pulzáció értékelése ugyanolyan fontos, mint a szív meghallgatása.
  2. A gyermekkardiológusi vizsgálatra szoruló újszülötteknél rendszerint előfordul a következő négy tünet valamelyike: 1) tünetmentes szívzörej; 2) cyanosis (gyakran zörej nélkül); 3) fokozatosan súlyosbodó szívelégtelenség tünetei; illetve 4) katasztrofális szívelégtelenség és sokk.
  3. A tünetmentes újszülötteknél észlelhető zörejt okozhatja billentyűregurgitáció, illetve a nagy erekben turbulenciát okozó eltérés, melyek együtt is előfordulhatnak.
  4. Egyre több bizonyíték utal arra, hogy a szérumban a B-típusú natriuretikus peptid (BNP) szintje segítheti a klinikust a tachypnoe és a szívelégtelenség pulmonális és fertőzéses okainak elkülönítésében.
 5. A ductus-dependens balszívfél-rendellenességek sajnos gyakran csak a szülészeti osztályról történő hazabocsátást követően jelentkeznek. A ductus arteriosus összehúzódása és záródása a szisztémás véráramlás csökkenését, oliguriát, acidosist, tüdő-oedemát és szívelégtelenséget okoz.

  Bevezetés
  Gyermekkorban gyakorlatilag bármikor fény derülhet súlyos veleszületett szívbetegségre (CHD, congenital heart disease). Egyes formáit mindig felismerik már újszülöttkorban, míg más betegségeket csak csecsemőkorban azonosítanak. A prenatális ultrahangvizsgálat már a megszületés előtt kimutathatja a CHD-t, de az alapellátásban dolgozó orvos elengedhetetlen feladata azon újszülöttek felismerése, akiknél megszületéskor felmerül a szívbetegség gyanúja. Összefoglalónk azokkal a formákkal foglalkozik, amelyek tünetei újszülöttkorban vagy korai csecsemőkorban jelentkeznek. A megszületéskor zajló mélyreható hemodinamikai átalakulás miatt a szívbetegségek klinikai jeleinek azonosítása olyan, mintha „mozgó célpontot” próbálnánk eltalálni. Noha a kardiológiai ultrahangvizsgálat gyakran kimutatja egy adott eltérés anatómiai jellegzetességeit, a fennálló patofiziológiai alapelvek ismerete révén a kezelőorvos a problémákat előre jelezheti, és jelentkezésükkor haladéktalanul kezelheti azokat.

 

A teljes cikket csak regisztrált felhasználóink olvashatják. Kérjük jelentkezzen be az oldalra vagy regisztráljon!

A kulcsos tartalmak megtekintéséhez orvosi regisztráció (pecsétszám) szükséges, amely ingyenes és csak 2 percet vesz igénybe.
E-mail cím:
Jelszó:
Michael Silberbach, MD és David Hannon, MD
a szerző cikkei

cimkék

Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 

blog

Egy 57 éves, frissen kezelni kezdett hypertoniás, dohányzó férfibetegnél korábban, hegymenetben jelentkezett már anginaszerű panasza, ami miatt kardiológushoz előjegyezték. Most favágás közben jelentkezett retrosternalis szorító-markoló fájdalom.

Amennyiben a képalkotó szakemberek számára rendelkezésre áll egy iPhone vagy egy iPad készülék, rengeteg minőségi radiológia-orientált alkalmazás közül választhatnak. A más operációs rendszert használók számára jelenleg sokkal korlátozottabbak a lehetőségek.

Úgy látszik, a fül- orr- gégészetet egyre szorosabb szálak fűzik össze a babasamponnal. Most kiderült, hogy alkalmas nasenendoscopia, azaz orrtükrözés során páramentesítésre is, legalábbis thaiföldi kollégák szerint.

Azok számára, akik tudják, mik a gyógyszer hatóanyagai, a mélyvénás trombózis miatti halálesetekről szóló hír nem annyira meglepő. A Diane kombinációban tartalmaz ciproteron-acetátot és az etinil-ösztradiolt.