A vérnyomás variabilitása: diagnosztikus, prognosztikus és terápiás szempontok

A vérnyomás-variabilitás paraméterei közül a napszaki variabilitás bír a legnagyobb klinikai jelentőséggel, ennek prognosztikai jelentőségét igen jó prospektív adatok támasztják alá. A napszaki variabilitásból minden betegnél levonhatók terápiás következtetések az adagolási intervallummal kapcsolatban, pl. hogy szükség van-e esti gyógyszeradásra. A különböző antihipertenzív gyógyszercsoportok különböző hatásokat fejtenek ki a vizitek során észlelt vérnyomás-variabilitásra, ez magyarázatot adhat a (régi) béta-blokkolók elégtelen stroke-megelőző hatására. Az otthoni mérések során észlelt vérnyomás-variabilitás sok beteget összezavar, ezért tájékoztatni kell őket az összefüggésekről és okokról, és meg kell tanítani nekik a helyes mérést.

A teljes cikket csak regisztrált felhasználóink olvashatják. Kérjük jelentkezzen be az oldalra vagy regisztráljon!

A kulcsos tartalmak megtekintéséhez orvosi regisztráció (pecsétszám) szükséges, amely ingyenes és csak 2 percet vesz igénybe.
E-mail cím:
Jelszó:
Martin Middeke
a szerző cikkei

Dr. Nagy Viktor, kommentár
a szerző cikkei

Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
Cikk[107424] galéria
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 

blog

Egy 57 éves, frissen kezelni kezdett hypertoniás, dohányzó férfibetegnél korábban, hegymenetben jelentkezett már anginaszerű panasza, ami miatt kardiológushoz előjegyezték. Most favágás közben jelentkezett retrosternalis szorító-markoló fájdalom.

Amennyiben a képalkotó szakemberek számára rendelkezésre áll egy iPhone vagy egy iPad készülék, rengeteg minőségi radiológia-orientált alkalmazás közül választhatnak. A más operációs rendszert használók számára jelenleg sokkal korlátozottabbak a lehetőségek.

Úgy látszik, a fül- orr- gégészetet egyre szorosabb szálak fűzik össze a babasamponnal. Most kiderült, hogy alkalmas nasenendoscopia, azaz orrtükrözés során páramentesítésre is, legalábbis thaiföldi kollégák szerint.

Azok számára, akik tudják, mik a gyógyszer hatóanyagai, a mélyvénás trombózis miatti halálesetekről szóló hír nem annyira meglepő. A Diane kombinációban tartalmaz ciproteron-acetátot és az etinil-ösztradiolt.