A viszketés kivizsgálása

Brian V. Reamy, MD; Christopher W. Bunt, MAJ, USAF, MC és Stacy Fletcher, CAPT, USAF, MC - Dr. Nebenführer László kommentárjával

A pruritus bőrgyógyászati vagy szisztémás betegség tünete lehet. Elsődleges bőrelváltozás hiányában a rendszerszintű áttekintésnek ki kell terjednie az esetleges pajzsmirigybetegség, limfóma, vese- és májbetegség, továbbá diabetes mellitus kivizsgálására. A krónikus vagy generalizált pruritus, az idősebb kor és a kóros fizikális lelet szisztémás kórállapot gyanúját veti fel. A szisztémás betegség kivizsgálásának elemei: teljes vérkép, TSH, éhomi vércukorszint, alkalikus foszfatáz, bilirubin, kreatinin-clearance, vér-ureanitrogén. A malignus kórképek közül a Hodgkin-limfómát kíséri a leggyakrabban viszketés. Az urticariában vagy allergiás dermatitiszben szenvedő betegek duzzanattal és gyulladással kísért bőrreakciója hisztamin által kiváltott viszketésre utal. Ez ellen hatásosak lehetnek a tartós hatású antihisztaminok, főként a második generációs készítmények (pl. cetirizin, loratadin, fexofenadin). 

A teljes cikket csak regisztrált felhasználóink olvashatják. Kérjük jelentkezzen be az oldalra vagy regisztráljon!

A kulcsos tartalmak megtekintéséhez orvosi regisztráció (pecsétszám) szükséges, amely ingyenes és csak 2 percet vesz igénybe.
E-mail cím:
Jelszó:
Brian V. Reamy, MD
a szerző cikkei

Christopher W. Bunt, MD
a szerző cikkei

Stacy Fletcher, MD
a szerző cikkei

Dr. Nebenführer László
a szerző cikkei

Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 
hirdetés

blog

Egy 57 éves, frissen kezelni kezdett hypertoniás, dohányzó férfibetegnél korábban, hegymenetben jelentkezett már anginaszerű panasza, ami miatt kardiológushoz előjegyezték. Most favágás közben jelentkezett retrosternalis szorító-markoló fájdalom.

Amennyiben a képalkotó szakemberek számára rendelkezésre áll egy iPhone vagy egy iPad készülék, rengeteg minőségi radiológia-orientált alkalmazás közül választhatnak. A más operációs rendszert használók számára jelenleg sokkal korlátozottabbak a lehetőségek.

Úgy látszik, a fül- orr- gégészetet egyre szorosabb szálak fűzik össze a babasamponnal. Most kiderült, hogy alkalmas nasenendoscopia, azaz orrtükrözés során páramentesítésre is, legalábbis thaiföldi kollégák szerint.

Azok számára, akik tudják, mik a gyógyszer hatóanyagai, a mélyvénás trombózis miatti halálesetekről szóló hír nem annyira meglepő. A Diane kombinációban tartalmaz ciproteron-acetátot és az etinil-ösztradiolt.