hirdetés

Alkalmasak-e a magzatvédő vitamin-készítmények a szükségletek fedezésére?

A folsav, kalcium és vas kellő mértékű beviteléről nemcsak a terhesség alatt kell gondoskodni, a szervezet megfelelő ellátottsága az egészség hosszú távú megőrzéséhez is szükséges. A vitaminkészítmények azonban nem mindenben felelnek meg a betegek táplálkozási szükségleteinek.

Az életmód, az életkor vagy valamely alapbetegség által okozott vitaminhiány még a jóléti társadalmakban is gyakran gondot jelent, így például az Egyesült Államokban is, ahol a lakosság többsége túltáplált. A nők egészsége szempontjából különösen fontos a folsav, kalcium és vas megfelelő bevitele. A napi szükséglet függ az életkortól; terhesség és szoptatás alatt fokozódik (1. táblázat). Terhesség alatt különösen fontos a megfelelő tápanyagbevitel, ezen alapul a praenatalis vitaminkészítmények alkalmazásának széles körben elterjedt gyakorlata. Felmerül azonban a kérdés: szabad-e betegeink tápanyagszükségletének fedezésében kizárólag magzatvédő vitaminok adására hagyatkozni. Hasonlítsuk össze egy átlagos magzatvédő vitaminkészítmény összetételét (2. táblázat) az Institute of Medicine terhesség alatti folsav-, kalcium- és vasbevitelre vonatkozó legfrissebb ajánlásával, hogy megállapítsuk, szükség van-e további forrásokra.

Az étrendi ajánlások és a valós helyzet

Az Institute of Medicine vitamin- és ásványianyag-szükségletre vonatkozó ajánlásait (az úgynevezett tápanyagbeviteli referenciaértékeket [DRI, dietary reference intake]) a hiányállapotok megelőzésére dolgozták ki.1,2 Az intézet álláspontja szerint a terhes nők többsége a vas kivételével minden tápanyagot kellő mennyiségben tudna bevinni szervezetébe az elfogyasztott élelmiszerekkel, azonban tápanyag-összetétel szempontjából nem sok amerikai táplálkozik megfelelően.3,4 A nőgyógyászok többsége és a March of Dimes egyetért a Department of Health and Human Services 1989-ben kiadott ajánlásával, amelyben azt tanácsolják, hogy az első terhesgondozási vizsgálatra még a fogamzást megelőzően kerüljön sor.5 Vannak szülészek, akik azt javasolják terhességet tervező betegeiknek, hogy a nélkülözhetetlen tápanyagok szükséges szintjének biztosítása érdekében már a fogamzás előtt kezdjék el szedni a magzatvédő vitaminkészítményeket. A megfelelő fogamzás előtti és körüli folsavbevitel különösen fontos szerepet játszik a fejlődési anomáliák, köztük a velőcső-záródási rendellenességek megelőzésében.

A teljes cikket csak regisztrált felhasználóink olvashatják. Kérjük jelentkezzen be az oldalra vagy regisztráljon!

A kulcsos tartalmak megtekintéséhez orvosi regisztráció (pecsétszám) szükséges, amely ingyenes és csak 2 percet vesz igénybe.
E-mail cím:
Jelszó:
A March of Dimes Birth Defects Foundation támogatásával
a szerző cikkei

cimkék

Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 

blog

Egy 57 éves, frissen kezelni kezdett hypertoniás, dohányzó férfibetegnél korábban, hegymenetben jelentkezett már anginaszerű panasza, ami miatt kardiológushoz előjegyezték. Most favágás közben jelentkezett retrosternalis szorító-markoló fájdalom.

Amennyiben a képalkotó szakemberek számára rendelkezésre áll egy iPhone vagy egy iPad készülék, rengeteg minőségi radiológia-orientált alkalmazás közül választhatnak. A más operációs rendszert használók számára jelenleg sokkal korlátozottabbak a lehetőségek.

Úgy látszik, a fül- orr- gégészetet egyre szorosabb szálak fűzik össze a babasamponnal. Most kiderült, hogy alkalmas nasenendoscopia, azaz orrtükrözés során páramentesítésre is, legalábbis thaiföldi kollégák szerint.

Azok számára, akik tudják, mik a gyógyszer hatóanyagai, a mélyvénás trombózis miatti halálesetekről szóló hír nem annyira meglepő. A Diane kombinációban tartalmaz ciproteron-acetátot és az etinil-ösztradiolt.