hirdetés

Az ACE-gátlók hatása a protrombotikus folyamatokra és az infarktuskockázatra

A manifeszt koszorúér-betegség két fő megjelenési formája a stabil be­tegség és az akut coronaria-szindróma (ACS: instabil angina pectoris vagy miokardiális infarktus). A legtöbb akut coronaria-esemény hátterében plakkruptúra (70–75%) vagy erózió (20–25%) áll, amely trombusképződés révén okoz érelzáródást. Mivel az ilyen események többsége reggel követ­kezik be, a gyógyszerválasztásnál a reggeli protrombotikus és trombolitikus folyamatokra kifejtett hatásokat is érdemes szem előtt tartani.

American Journal of Cardiovascular Drugs, 2016. augusztus

A teljes cikket csak regisztrált felhasználóink olvashatják. Kérjük jelentkezzen be az oldalra vagy regisztráljon!

A kulcsos tartalmak megtekintéséhez orvosi regisztráció (pecsétszám) szükséges, amely ingyenes és csak 2 percet vesz igénybe.
E-mail cím:
Jelszó:
Dr. Jambrik Zoltán
a szerző cikkei

cimkék

Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 
hirdetés

blog

Egy 57 éves, frissen kezelni kezdett hypertoniás, dohányzó férfibetegnél korábban, hegymenetben jelentkezett már anginaszerű panasza, ami miatt kardiológushoz előjegyezték. Most favágás közben jelentkezett retrosternalis szorító-markoló fájdalom.

Amennyiben a képalkotó szakemberek számára rendelkezésre áll egy iPhone vagy egy iPad készülék, rengeteg minőségi radiológia-orientált alkalmazás közül választhatnak. A más operációs rendszert használók számára jelenleg sokkal korlátozottabbak a lehetőségek.

Úgy látszik, a fül- orr- gégészetet egyre szorosabb szálak fűzik össze a babasamponnal. Most kiderült, hogy alkalmas nasenendoscopia, azaz orrtükrözés során páramentesítésre is, legalábbis thaiföldi kollégák szerint.

Azok számára, akik tudják, mik a gyógyszer hatóanyagai, a mélyvénás trombózis miatti halálesetekről szóló hír nem annyira meglepő. A Diane kombinációban tartalmaz ciproteron-acetátot és az etinil-ösztradiolt.