hirdetés

Az agyrázkódásnak évtizedekig elhúzódó hatásai lehetnek

Az agyrázkódást követő agysérülés évtizedekig is fennmaradhat a feji trauma után – erről számoltak be a Tudomány Haladásáért Amerikai Szövetség (AAAS) éves találkozóján.

hirdetés

Ez az eredmény éppen akkor került napvilágra, amikor 4000 korábbi amerikai futball játékos pert indított, azt állítva, hogy az Országos Futball Liga nem törődött azzal, hogy megvédje őket az agyrázkódás hosszú távú egészségügyi következményeitől.

Az agyrázkódás következtében, amelyet ütés vagy erős rázás okoz, megsérül az agy állománya, és átmenetileg zavart szenvednek az agyi működések. Ez kognitív, fizikai és érzelmi következményekkel jár, például zavartsággal, hányással, fejfájással, émelygéssel, depresszióval, alvászavarral, változékony hangulattal és amnéziával.

Ráadásul, amikor már úgy tűnik, hogy elmúltak az agyrázkódás hatásai, az agy állapota még ekkor sem teljesen normális – állítja dr. Maryse Lassonde, neuropszichológus és a Quebec Nature and Technologies Granting Agency tudományos igazgatója.

Dr. Lassonde korábban a kanadai, montreáli hokicsapat olyan játékosaival foglalkozott, akik súlyos feji traumát szenvedtek el, s azt vizsgálta, hogy ennek milyen hosszú távú hatásai vannak az atlétákra. Az agyrázkódáson átesett játékosok különböző vizuális és hallási teszteket oldottak meg, s agyuk kémiai összetételének megváltozását is vizsgálta.

Eredményei szerint még évekkel az agyrázkódást követően is rendellenes az agy elektromos aktivitása, és a motoros pályák részlegesen sorvadtak, ami komoly figyelmi problémákhoz vezethet.

Eredményeinek komoly hatásuk lehet a professzionális sportok szabályozására és a feji traumát követő kezelésre. Egyben annak fontosságára is felhívják a figyelmet, hogy meg kell előzni az erőszakosságot és az agressziót a hivatásos sportolók körében.

Az idős atlétákban még kifejezettebbek az agyrázkódás elhúzódó hatásai.

Nemrég egy vizsgálatot végeztek, amelyben egészséges sportolókat hasonlítottak össze olyanokkal, akiknek 30 éve agyrázkódásuk volt. Kiderült, hogy a feji traumán átesett személyeknek olyan tüneteik voltak, amelyek a korai Parkinson-kórosokéra hasonlítottak, s emellett figyelem- és emlékezetzavaruk is volt.

A további vizsgálatok azt is kiderítették, hogy azokban, akinek agyrázkódásuk volt, elvékonyodott az agykéreg, éppen azon a területen, ahol az Alzheimer-kórosoknak is.

Dr. Lassonde hozzátette „Mindez elsősorban azt mutatja, hogy az agyrázkódás figyelemzavarhoz vezethet, amit megfelelő módszerekkel, például EEG-vel ki lehet mutatni. A fiatal sportolókban motoros problémák is jelentkezhetnek. Az agykéreg elvékonyodása pedig korrelál a figyelem- és emlékezetzavarral.”

Azoknál a sportolóknál, akik túlságosan hamar kezdenek el újból sportolni egy agyrázkódás után, és újabb agyrázkódáson esnek át, rendkívül nagy a kockázata a súlyos agykárosodásnak.

Dr. Lassonde így foglalta össze következtetéseit: „Ha egy gyerek vagy egy sportoló agyrázkódást szenved el, akkor nem szabad játszania vagy szellemi feladatokat végeznie mindaddig, amíg tünetei el nem múlnak. Az agyrázkódást nem szabad könnyedén venni. A korábbi játékosokat tartósan követni kell, és meg kell bizonyosodni arról, hogy kognitív öregedésük nem következik-e be túl korán.”

Új felfedezés e sérülésekkel kapcsolatban, hogy a UCLA kutatói képalkotó módszerrel kimutatták, hogy a visszavonult amerikai futball játékosok agyában rendellenes tau fehérje található – ezt a fehérjét az Alzheimer-kórral is kapcsolatba hozzák. Korábban csak boncoláskor lehetett kimutatni ezt a proteint.

Forrás: Medical News Today

Dr. W. J.
a szerző cikkei

hirdetés
Olvasói vélemény: 10,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 

blog

Egy 57 éves, frissen kezelni kezdett hypertoniás, dohányzó férfibetegnél korábban, hegymenetben jelentkezett már anginaszerű panasza, ami miatt kardiológushoz előjegyezték. Most favágás közben jelentkezett retrosternalis szorító-markoló fájdalom.

Amennyiben a képalkotó szakemberek számára rendelkezésre áll egy iPhone vagy egy iPad készülék, rengeteg minőségi radiológia-orientált alkalmazás közül választhatnak. A más operációs rendszert használók számára jelenleg sokkal korlátozottabbak a lehetőségek.

Úgy látszik, a fül- orr- gégészetet egyre szorosabb szálak fűzik össze a babasamponnal. Most kiderült, hogy alkalmas nasenendoscopia, azaz orrtükrözés során páramentesítésre is, legalábbis thaiföldi kollégák szerint.

Azok számára, akik tudják, mik a gyógyszer hatóanyagai, a mélyvénás trombózis miatti halálesetekről szóló hír nem annyira meglepő. A Diane kombinációban tartalmaz ciproteron-acetátot és az etinil-ösztradiolt.