hirdetés

Az alacsony szénhidráttartalmú diéta ketoacidózist okozhat szoptató anyákban

A nem-diabetikus ketoacidózis egy olyan ritka állapot, amely éhezés miatt alakulhat ki, de megjelenhet alacsony szénhidrát tartalmú diéta következtében is. 

hirdetés

A glükóz hiánya ketogenezisre kényszeríti a szervezetet, és ezzel metabolikus acidózist vált ki. A metabolikus acidózis egy olyan, potenciálisan életveszélyes állapot, amely ketoacidózis következtében alakul ki. Ezt kiválthatja cukorbetegség, éhezés, alkoholfogyasztás, laktátacidózis, veseelégtelenség, vagy különböző anyagok fogyasztása (metanol, etilén-glikol vagy szalicilát) fogyasztása. Az acidózis kiváltó okát anamnézis, klinikai jelek, és vérminták segítségével lehet megállapítani. Amikor a test glikogéntartalékai például éhezés következtében kimerülnek, az agy glükoneogenezis útján jut a szükséges energiához. A zsírsavak mobilizációja ketontestek képződéséhez vezet. Az alacsony szénhidrát diéta a ’60-as évek folyamán vált ismertté az USA-ban, majd népszerűsége a 2000-es évek környékén tetőzött, sikeréhez nagyban hozzájárultak a dr. Stillman és dr. Atkins által írt könyvek is. A szakirodalom szerint a ketoacidózis ritkán alacsony szénhidráttartalmú diéta következtében is kialakulhat. A Journal of Medical Case Reports-ban most publikálták az első feljegyzett esetet a ketoacidózis irodalmában, ahol egy nem-cukorbeteg az érintett, illetve összefüggés fedezhető fel a szoptatás és az alacsony szénhidrát, magas zsírtartalmú diéta kombinációja között. Egy nem cukorbeteg, 32 éves nő alacsony szénhidrát (kevesebb mint 20g/nap)/ magas zsírtartalmú diétába kezdett, miközben 10 hónapos kisfiát szoptatással táplálta. A diéta kezdetétől számított 10. napon émelygéssel, hányással, szérum pH 7,20-as értékkel szállították kórházba. A tünetek, illetve a vérminták eredményei megegyeznek a kateoacidóziséval. Inzulint kapott és intravénásan folyadékot. Se klinikai, se anamnesztikus jeleit nem találták diabétesznek. Gyorsan felépült, 3 nap után elhagyhatta a kórházat.

A ketogenikus – így például az alacsony szénhidrát- és magas zsírtartalmú diéták ketoacidózist válthatnak ki. A szoptatás tovább ronthatja a körülményeket és akár a kiváltó ok is lehet, mivel a kevés glukózt a szervezet a tej termelésére használja. Az egészségügyi intézményeknek oda kell figyelni a ketogenikus diétákkal összefüggésbe hozható egészségügyi kockázatokkal, és fel kell tudniuk ismerni a kialakult súlyos állapotot. A terhes nőknek és szoptató anyáknak meg kell ismerni a kontrolálatlan fogyókúrák kockázatát!

 

Forrás: Journal of Medical Case Reports

Dr. H. P.
a szerző cikkei

hirdetés
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 

blog

Egy 57 éves, frissen kezelni kezdett hypertoniás, dohányzó férfibetegnél korábban, hegymenetben jelentkezett már anginaszerű panasza, ami miatt kardiológushoz előjegyezték. Most favágás közben jelentkezett retrosternalis szorító-markoló fájdalom.

Amennyiben a képalkotó szakemberek számára rendelkezésre áll egy iPhone vagy egy iPad készülék, rengeteg minőségi radiológia-orientált alkalmazás közül választhatnak. A más operációs rendszert használók számára jelenleg sokkal korlátozottabbak a lehetőségek.

Úgy látszik, a fül- orr- gégészetet egyre szorosabb szálak fűzik össze a babasamponnal. Most kiderült, hogy alkalmas nasenendoscopia, azaz orrtükrözés során páramentesítésre is, legalábbis thaiföldi kollégák szerint.

Azok számára, akik tudják, mik a gyógyszer hatóanyagai, a mélyvénás trombózis miatti halálesetekről szóló hír nem annyira meglepő. A Diane kombinációban tartalmaz ciproteron-acetátot és az etinil-ösztradiolt.