Az ételallergiák felismerése és kezelése
A családorvosoknak döntő szerepük van az IgE által közvetített ételallergiák lehetőségének felvetésében és a diagnózis felállításában, de fontos az is, hogy a beteg által tévesen allergiának tulajdonított tünetek kivizsgálását a helyes irányba tereljék. Akut szisztémás ételallergiás reakciót az esetek több mint 90%-ában a tojás, a tej, a szója, a búza vagy a földimogyoró (gyermekek), illetve a héjas állatok, a diófélék, a földimogyoró vagy a hal (felnőttek) váltanak ki. Az ételek többnyire orális allergia szindrómát okoznak, anafilaxiás reakciót ritkábban. Az ételallergiát prick teszttel vagy radioallergoszorbens teszttel vizsgálják. Az intradermális teszt első vizsgálatként nem javasolható. A legspecifikusabb vizsgálat a kettős vak ételprovokáció. A kezelés lényege az allergiát kiváltó étel kerülése. Azoknak a betegeknek, akiknél az étel anafilaxiás reakciót vált ki, azonnali adrenalin injekcióra van szükségük, és el kell magyarázni nekik, hogyan adják be maguknak az injekciót, ha véletlenül allergiát kiváltó ételt fogyasztanak. Enyhébb reakciók esetében antihisztaminok adhatók.
A teljes cikket csak regisztrált felhasználóink olvashatják. Kérjük jelentkezzen be az oldalra vagy regisztráljon!
A kulcsos tartalmak megtekintéséhez orvosi regisztráció (pecsétszám) szükséges, amely ingyenes és csak 2 percet vesz igénybe.
a szerző cikkei
Robert W. Boxer, MD
a szerző cikkei
Prof. dr. Nékám Kristóf, kommentár
a szerző cikkei