hirdetés

CenteringPregnancy: a csoportos terhesgondozás előnyei

Képzeljünk el egy olyan terhesgondozást, mely hatékonyan működtethető az ellátórendszer számára, a várandós nők kedvelik, és az orvos számára is előnyös, ráadásul javítja a perinatalis eredményeket is. Első hallásra túl szép, hogy igaz legyen? Az újítás a CenteringPregnancy, a csoportos terhesgondozás modellje, amely gyors népszerűségre tett szert országhatárokon belül, és egyre szélesebb körben alkalmazzák szerte a világban. A csoportos terhesgondozás eséllyel veheti fel a versenyt a hagyományos személyes ellátással, ez utóbbi esetében ugyanis a mindössze 10-20 perces vizitek idejébe nemigen fér bele mindazon kérdések megválaszolása és aggodalmak eloszlatása, melyek a terhesség során felmerülnek.

Kommentár: Dr. Párducz László

A világviszonylatban is jónak mondható, alacsony hazai anyai és magzati- újszülöttkori halálozási és megbetegedési mutatók elsősorban a terhesgondozási intézményrendszerünknek köszönhetők. A nagy hagyományokra visszatekintő, szervezett formában működő terhesgondozás több mint egy évszázaddal ezelőtt, 1905- ben alakult ki a „Jótékony Hölgyek Gyermekvédő Ligája” által. Tíz évvel később, 1915. június 13-án jött létre az Országos Stefánia Szövetség az anyák és csecsemők védelmére. A szövetség névadója és védnöke Stefánia belga királyi hercegnő volt. A szövetség keretein belül már társadalmi szinten felvették a küzdelmet a nagy arányú csecsemőhalálozás ellen. Célként fogalmazták meg, hogy a védelemnek az egész ország területére ki kell terjednie, és elsőként a leginkább veszélyeztetett helyeken kell elkezdődnie a hálózatkiépítésnek. A szövetség második fő célkitűzése a nemzet számbeli erősbítése volt. A Magyar Királyi Kormány 1917 végén elismerte a szövetség munkaprogramját, és állami feladatnak minősítette az anya- és csecsemővédelmet.

A teljes cikket csak regisztrált felhasználóink olvashatják. Kérjük jelentkezzen be az oldalra vagy regisztráljon!

A kulcsos tartalmak megtekintéséhez orvosi regisztráció (pecsétszám) szükséges, amely ingyenes és csak 2 percet vesz igénybe.
E-mail cím:
Jelszó:

cimkék

Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 

blog

Egy 57 éves, frissen kezelni kezdett hypertoniás, dohányzó férfibetegnél korábban, hegymenetben jelentkezett már anginaszerű panasza, ami miatt kardiológushoz előjegyezték. Most favágás közben jelentkezett retrosternalis szorító-markoló fájdalom.

Amennyiben a képalkotó szakemberek számára rendelkezésre áll egy iPhone vagy egy iPad készülék, rengeteg minőségi radiológia-orientált alkalmazás közül választhatnak. A más operációs rendszert használók számára jelenleg sokkal korlátozottabbak a lehetőségek.

Úgy látszik, a fül- orr- gégészetet egyre szorosabb szálak fűzik össze a babasamponnal. Most kiderült, hogy alkalmas nasenendoscopia, azaz orrtükrözés során páramentesítésre is, legalábbis thaiföldi kollégák szerint.

Azok számára, akik tudják, mik a gyógyszer hatóanyagai, a mélyvénás trombózis miatti halálesetekről szóló hír nem annyira meglepő. A Diane kombinációban tartalmaz ciproteron-acetátot és az etinil-ösztradiolt.