hirdetés

Dohányzás és hidradenitis suppurativa kockázat

A dohányzásról való leszokás 3 év elteltével csökkenti a hidradenitis suppurativa kockázatát.

hirdetés

Egy koreai kohorszvizsgálat szerint a dohányzás abbahagyása jelentősen csökkentette a hidradenitis suppurativa (HS) kialakulásának kockázatát, és ez a csökkenés 3-4 évvel a leszokás után vált nyilvánvalóvá.

Dr. Seong Rae Kim és munkatársai (National University College of Medicine, Seoul, Kóreai Köztársaság) augusztus 21-én a JAMA Dermatology-ban megjelent munkájukban a Koreai Nemzeti Egészségbiztosítási Szolgálat adatbázisának felhasználásával végeztek népességalapú kohorszvizsgálatot.

Az elemzésbe összesen 6.230.189 dél-koreai résztvevőt vontak be, akik 2004-2005 és 2006-2007 között két egymást követő kétéves egészségügyi vizsgálaton estek át.

A résztvevőket hat csoportba sorolták a két vizsgálat alkalmával fennálló dohányzási státuszuk alapján: jelenleg is tartósan dohányozók, visszaeső dohányosok, új dohányosok, dohányzásról leszokók, korábban tartósan dohányzó leszokottak és soha nem dohányzók.

Az elsődleges kimenetel a hidradenitis suppurativa kialakulása volt.

A 84.457.025 megfigyelési év alatt összesen 3761 HS-esetet észleltek. A dohányzásról leszokók (korrigált kockázati arány [AHR], 0,68; 95% CI, 0,56-0,83), a korábban tartósan dohányzó leszokottak (AHR, 0,67; 95% CI, 0,57-0,77) és a soha nem dohányzók (AHR, 0,57; 95% CI, 0,52-0,63) esetében a tartósan dohányzókhoz képest csökkent a HS kialakulásának kockázata.

A HS kialakulásának kockázata idővel változott, a dohányzásról leszokóknál az első 3 évben nem volt jelentős kockázatcsökkenés a tartósan dohányzókhoz képest. A 3 év elteltével a leszokók körében a HS kockázatának statisztikailag szignifikáns csökkenése volt megfigyelhető, ami az idő múlásával is fennmaradt.

A 3-6 év elteltével a tartósan leszokók kockázatcsökkenése hasonló volt a soha nem dohányzókéhoz (AHR 0,58, illetve 0,63).

„A dohányzásról való leszokás és a füstmentes életmód fenntartása fontos megelőző intézkedések lehetnek a HS kialakulása ellen” - állapították meg a szerzők. A cikket kísérő szerkesztőségi kommentárban (https://jamanetwork.com/journals/jamadermatology/article-abstract/2822714) Dr. Alexandra Charrow és Dr. Leandra Barnes, a bostoni Brigham and Women's Hospital, illetve a kaliforniai Stanford Egyetem (Palo Altóban) bőrgyógyászati osztályának munkatársai azt írták, hogy bár a tanulmány „jelentősen hozzájárul a dohányzás és a HS kialakulásának összefüggésének megértéséhez, a HS-ben szenvedő betegek nagy, különböző kohorszain végzett prospektív kohorszvizsgálatok segíthetnek a bőrgyógyászoknak jobban megérteni a dohányzás és a HS kialakulása vagy súlyosbodása közötti okozati összefüggést”. Egyelőre - tették hozzá - „a bőrgyógyászoknak továbbra is átfogó HS-kezelési stratégiákat kell alkalmazniuk, beleértve az általános egészséget elősegítő életmódbeli módosításokat, mint például a dohányzásról való leszokás, hogy javítsák a HS-t elszenvedők életét”.

A vizsgálat korlátai közé tartozik a nem vizsgált zavaró tényezők, például az örökletes háttér, az önbevalláson alapuló dohányzási státuszra való támaszkodás, valamint az elektronikus cigarettahasználat és a nikotinpótló terápia kizárása. A túlnyomórészt férfi dohányos populáció korlátozhatja az általánosíthatóságot, és a HS késleltetett diagnózisa nem feltétlenül tükrözi a tényleges kialakulás időpontját.

Forrás:

Kim SR, Choi Y, Jo SJ. Smoking Cessation and Risk of Hidradenitis Suppurativa Development. JAMA Dermatol. Published online August 21, 2024. doi:10.1001/jamadermatol.2024.2613

Charrow A, Barnes LA. Smoking Cessation and Hidradenitis Suppurativa: Advances and Treatment Gaps. JAMA Dermatol. Published online August 21, 2024. doi:10.1001/jamadermatol.2024.2612

 

hirdetés
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 

blog

Egy 57 éves, frissen kezelni kezdett hypertoniás, dohányzó férfibetegnél korábban, hegymenetben jelentkezett már anginaszerű panasza, ami miatt kardiológushoz előjegyezték. Most favágás közben jelentkezett retrosternalis szorító-markoló fájdalom.

Amennyiben a képalkotó szakemberek számára rendelkezésre áll egy iPhone vagy egy iPad készülék, rengeteg minőségi radiológia-orientált alkalmazás közül választhatnak. A más operációs rendszert használók számára jelenleg sokkal korlátozottabbak a lehetőségek.

Úgy látszik, a fül- orr- gégészetet egyre szorosabb szálak fűzik össze a babasamponnal. Most kiderült, hogy alkalmas nasenendoscopia, azaz orrtükrözés során páramentesítésre is, legalábbis thaiföldi kollégák szerint.

Azok számára, akik tudják, mik a gyógyszer hatóanyagai, a mélyvénás trombózis miatti halálesetekről szóló hír nem annyira meglepő. A Diane kombinációban tartalmaz ciproteron-acetátot és az etinil-ösztradiolt.