hirdetés

EBC - CURE

Az utóbbi néhány évtizedben az acetil-szalicilsav a szekunder prevenció egyik legfontosabb gyógyszerévé vált, ám kiderült, hogy hatása nem mindenkinél érvényesül, a dózisnövelés pedig gyakoribbá teszi a vérzéses szövődményeket. A ticlopidin és a clopidogrel megjelenése előrelépést jelentett: a CURE vizsgálat eredményei igazolták a legmeggyőzőbben, hogy az acetil-szalicilsav–clopidogrel kombináció akut coronaria-szindrómában 20%-kal csökkenti a szív- és érrendszeri események kockázatát, és intervenciós terápia után adása még kedvezőbb.

Előzmények

Az akut coronaria-szindróma hátterében legtöbbször thrombosishoz vezető plakkruptura áll. Az acetil-szalicilsav és a heparin adása csökkenti ugyan a szív- és érrendszeri halál, illetve az ismétlődő infarctus kockázatát, de a kardiovaszkuláris események veszélye – mind rövid, mind hosszú távon – továbbra is jelentős maradt. Voltak, akik nagy reményeket fűztek – főleg a nem gyógyszeres beavatkozással (például PCI-vel) kezelt betegek esetében – a IIb/IIIa-receptor-blokkolók intravénás alkalmazásához. A korai események veszélyét ez mérsékelte is, de tartós orális adásuk semmiféle előnnyel nem járt, sőt növelte a mortalitást.1 A kis molekulatömegű heparin egy hétnél hosszabb alkalmazása – túl a kényelmetlenségén – ugyancsak hatástalannak bizonyult.2 A szájon át szedhető alvadásgátlók kedvező hatására sincsenek meggyőző adatok. Továbbra is szükség van az ischaemiás események kockázatának csökkentésére, mind a heveny időszakban, mind a hosszú távú kezelés során.


Az acetil-szalicilsav szedése mérsékelte a mortalitást, de a thienopyridin-származékok – a ticlopidin és a clopidogrel – bevezetése a terápiába, illetve acetil-szalicilsav és a thienopyridinek kombinációja az eredmények további javulásának reményét keltette. A kombinált kezelés vizsgálatára szervezték a CURE tanulmányt, melynek első eredményeit 2001-ben – CURE és PCI-CURE –, majd 2003-ban közölték. A clopidogrel hosszú távú hatékonyságára vonatkozó adatokat néhány hete ismertették.

A teljes cikket csak regisztrált felhasználóink olvashatják. Kérjük jelentkezzen be az oldalra vagy regisztráljon!

A kulcsos tartalmak megtekintéséhez orvosi regisztráció (pecsétszám) szükséges, amely ingyenes és csak 2 percet vesz igénybe.
E-mail cím:
Jelszó:
Dr. Matos Lajos
a szerző cikkei

cimkék

Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 

blog

Egy 57 éves, frissen kezelni kezdett hypertoniás, dohányzó férfibetegnél korábban, hegymenetben jelentkezett már anginaszerű panasza, ami miatt kardiológushoz előjegyezték. Most favágás közben jelentkezett retrosternalis szorító-markoló fájdalom.

Amennyiben a képalkotó szakemberek számára rendelkezésre áll egy iPhone vagy egy iPad készülék, rengeteg minőségi radiológia-orientált alkalmazás közül választhatnak. A más operációs rendszert használók számára jelenleg sokkal korlátozottabbak a lehetőségek.

Úgy látszik, a fül- orr- gégészetet egyre szorosabb szálak fűzik össze a babasamponnal. Most kiderült, hogy alkalmas nasenendoscopia, azaz orrtükrözés során páramentesítésre is, legalábbis thaiföldi kollégák szerint.

Azok számára, akik tudják, mik a gyógyszer hatóanyagai, a mélyvénás trombózis miatti halálesetekről szóló hír nem annyira meglepő. A Diane kombinációban tartalmaz ciproteron-acetátot és az etinil-ösztradiolt.