hirdetés

EBC - HPS

Világszerte betegek milliói szedik a sztatinokat, bizonyos kérdésekre hosszú ideig mégsem kaptunk választ velük kapcsolatban. Mennyit nyerhetnek szedésükkel bizonyos nagy kockázatú betegcsoportok (például a cukorbetegek, a perifériás érbetegségben szenvedők) vagy az idősek – és menynyit azok, akik a kardiovaszkuláris betegségek kockázata szempontjából eddigi ismereteink szerint a skála ellenkező végén helyezkednek el: például a nők? Az Oxfordban végzett HPS munkatársai elsősorban arra kerestek választ, hogyan befolyásolja a vaszkuláris és nem vaszkuláris okú mortalitást a koleszterinszint tartós csökkentése. A legfontosabb eredmény az volt, hogy a sztatinterápia védő hatását azoknál is észlelték, akiknek az LDL-koleszterin-szintje a 3,0 mmol/l alatti tartományba esett, vagy az összkoleszterinszint nem haladta meg az 5,0 mmol/l-t. Az eredmények a kezelésre vonatkozólag 51121, a placebót illetően 50604 betegév adatait tartalmazzák, ezt a HPS csoport munkatársai 2777 vizsgálóév munkájával érték el.

Előzmények

Igen sok vizsgálat jelezte, hogy a koszorúér-betegség kockázata és a vér LDL-koncentrációja között lineáris az összefüggés, és hogy ez a statisztikai kapcsolat kiváltképp szoros, ha a kockázatot logaritmikus skálán tüntetjük fel. Ez azt jelenti, hogy a rizikó csökkentése az LDL-koleszterin szintjének leszorítása útján kisebb mértékben függ a kezdeti lipidszinttől, mint az egyén általános kockázati profiljától. Ennek alapján a kezelés azoknál lesz leginkább sikeres, akiknek az anamnézisében rizikótényezőként számon tartott betegség (perifériás érbetegség, diabetes stb.) szerepel, vagy egyéb faktorok miatt (pl. idős kor) a kockázat a legkifejezettebb.

A korai vizsgálatok eredményei nem mindig voltak meggyőzőek, mert a kezdetben alkalmazott módszerek (az étrend erélyes és ezért nehezen megvalósítható módosítása, kevéssé hatásos gyógyszerek) csak mérsékelten csökkentették a koleszterinszintet, a kezelést a betegek egy része rosszul tolerálta és az értékelés statisztikai ereje sem volt mindig megfelelő. A sztatinok felfedezése és klinikai alkalmazása lehetővé tette az igen erélyes koleszterinszint-csökkentést, a nemkívánatos hatások egyetlen készítmény kivételével ritkának bizonyultak. Világszerte betegek milliói szedik ezeket a gyógyszereket, akár hatalmas klinikai vizsgálatok keretében, akár a mindennapi gyógyítás elemeként. Ennek ellenére bizonyos kérdések még nyitva maradtak: mennyit nyerhetnek bizonyos, nagy kockázatú betegcsoportok (például a cukorbajban vagy a perifériás érbetegségben szenvedők), az idősek – vagy éppen azok, akiknek kockázati szintje eddigi ismereteink szerint a skála ellenkező végén helyezkedik el: például a nők vagy az átlagosnál alasonyabb lipidszintű egyének. Azon is sokan vitatkoznak, hogy mennyire van kedvező hatása a halálozás szempontjából különböző vitaminok és antioxidánsok adásának.

A teljes cikket csak regisztrált felhasználóink olvashatják. Kérjük jelentkezzen be az oldalra vagy regisztráljon!

A kulcsos tartalmak megtekintéséhez orvosi regisztráció (pecsétszám) szükséges, amely ingyenes és csak 2 percet vesz igénybe.
E-mail cím:
Jelszó:
Dr. Matos Lajos
a szerző cikkei

cimkék

Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 

blog

Egy 57 éves, frissen kezelni kezdett hypertoniás, dohányzó férfibetegnél korábban, hegymenetben jelentkezett már anginaszerű panasza, ami miatt kardiológushoz előjegyezték. Most favágás közben jelentkezett retrosternalis szorító-markoló fájdalom.

Amennyiben a képalkotó szakemberek számára rendelkezésre áll egy iPhone vagy egy iPad készülék, rengeteg minőségi radiológia-orientált alkalmazás közül választhatnak. A más operációs rendszert használók számára jelenleg sokkal korlátozottabbak a lehetőségek.

Úgy látszik, a fül- orr- gégészetet egyre szorosabb szálak fűzik össze a babasamponnal. Most kiderült, hogy alkalmas nasenendoscopia, azaz orrtükrözés során páramentesítésre is, legalábbis thaiföldi kollégák szerint.

Azok számára, akik tudják, mik a gyógyszer hatóanyagai, a mélyvénás trombózis miatti halálesetekről szóló hír nem annyira meglepő. A Diane kombinációban tartalmaz ciproteron-acetátot és az etinil-ösztradiolt.