hirdetés

EBC - PROGRESS

A közelmúltban tették közzé a PROGRESS kardiológiai eredményeit. A súlyos szélütés utáni időszakkal foglalkozó vizsgálat célja a perindopril adására alapozott, indapamiddal kiegészített vérnyomáscsökkentő kezelés vizsgálata volt. Eredményei igazolták, hogy a kombinált kezelés mind a szélütés, mind a coronaria-események ismétlődésének megelőzése szempontjából kedvező hatású.

Előzmények

Az agyi érkatasztrófák a nemzetközi és a hazai halálozási statisztikában egyaránt a második helyet foglalják el a koszorúér-betegség után. A szélütés Magyarországon 1995-ben 4005 férfi és 4483 nő halálát okozta (háromszor annyi férfiét, mint a prosztatarák, és kétszer annyi nőét, mint az emlőrák). Az agyi katasztrófák okozta halálozás társadalmi súlyát is meghaladják a szélütés következményeként az egészségügyi ellátórendszerre, valamint a túlélő betegekre és hozzátartozóikra nehezedő emberi és anyagi terhek. Ráadásul a szélütés vagy a tranziens ischaemiás attak (TIA) utáni újabb agyi történés kockázata is nagy: öt éven belül minden hatodik betegnél ismétlődik az esemény, és ilyenkor a mortalitás is nagyobb. A cerebrovaszkuláris események kialakulásában mind hypertonia, mind normotonia esetén ismert a vérnyomás meghatározó szerepe. Nem egyértelmű ugyanakkor, hogy mennyire hatékony és biztonságos ilyen állapotokban a nyomáscsökkentés. Cerebrovaszkuláris eseményektől mentes anamnézisű hypertoniások korábbi, küönféle vérnyomáscsökkentő gyógyszerekkel végzett vizsgálatai azt jelezték, hogy a diasztolés érték 5-6 Hgmm-es csökkentése körülbelül egyharmadával mérsékli a szélütés bekövetkezését. A jelentős gyógyszercsoportok között ebből a szempontból semmilyen különbséget nem mutattak ki.

A többségében ischaemiás epizódot szenvedett betegekkel (2742 fő) foglalkozó négy vizsgálat eredményeit összesítő metaanalízis azt mutatta, hogy a szélütés ismétlődését a szisztolés érték 6–8 Hgmm-es, illetve a diasztolés 3-4 Hgmm-es csökkentése körülbelül egyötödével mérsékli.1 Az adatok szórása azonban igen nagy volt, ezért megbízható következtetések levonására ez a tanulmány nem alkalmas. Volt még egy előzetes közlemény,2 amelyben 5665 kínai betegnek adtak indapamidot szélütés vagy TIA után, azonban ennek a vizsgálatnak (Post-stroke Antihypertensive Treatment Study, PATS) a végleges eredményeit még nem közölték.

A teljes cikket csak regisztrált felhasználóink olvashatják. Kérjük jelentkezzen be az oldalra vagy regisztráljon!

A kulcsos tartalmak megtekintéséhez orvosi regisztráció (pecsétszám) szükséges, amely ingyenes és csak 2 percet vesz igénybe.
E-mail cím:
Jelszó:
Dr. Matos Lajos
a szerző cikkei

cimkék

Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 

blog

Egy 57 éves, frissen kezelni kezdett hypertoniás, dohányzó férfibetegnél korábban, hegymenetben jelentkezett már anginaszerű panasza, ami miatt kardiológushoz előjegyezték. Most favágás közben jelentkezett retrosternalis szorító-markoló fájdalom.

Amennyiben a képalkotó szakemberek számára rendelkezésre áll egy iPhone vagy egy iPad készülék, rengeteg minőségi radiológia-orientált alkalmazás közül választhatnak. A más operációs rendszert használók számára jelenleg sokkal korlátozottabbak a lehetőségek.

Úgy látszik, a fül- orr- gégészetet egyre szorosabb szálak fűzik össze a babasamponnal. Most kiderült, hogy alkalmas nasenendoscopia, azaz orrtükrözés során páramentesítésre is, legalábbis thaiföldi kollégák szerint.

Azok számára, akik tudják, mik a gyógyszer hatóanyagai, a mélyvénás trombózis miatti halálesetekről szóló hír nem annyira meglepő. A Diane kombinációban tartalmaz ciproteron-acetátot és az etinil-ösztradiolt.