hirdetés

EBC-ABC - Diabetics Exposed to Telmisartan and Enalapril

A DETAIL közvetlen összehasonlító vizsgálat. Alátámasztja, hogy a diabeteses nephropathia korai szakaszában a telmisartan és az enalapril egyaránt hatásos hosszú távú védelmet jelent a diabeteses vesekárosodás ellen. A két gyógyszer hatása között a vérnyomáscsökkentő hatás szempontjából sem tapasztaltak különbséget.

 Előzmények Cukorbetegek esetéban a hypertonia és az albuminuria együttes fennállása a diabeteses nephropathia kialakulását jelzi. A glomerulusok kapillárisainak nyomását csökkentő ACE-gátlók késleltetni tudják, hogy a microalbuminuriából kifejlesztett proteinuria alakuljon ki. Több vizsgálat igazolta, hogy diabeteses nephropathiában ez a gyógyszercsoport lassítja a veseműködés romlását. A kedvező hatás független a vérnyomáscsökkenéstől, aminek az a jelentősége, hogy számottevően növekszik e cukorbetegek kardiovaszkuláris kockázata, és ha nem részesülnek kezelésben, a renális funkció romlása megállíthatatlan. A kardiovaszkuláris szövődmények okozta halál ugyan legtöbbször előbb bekövetkezik, mint a végstádiumú veseelégtelenség, az Egyesült Államokban ma a vesepótló beavatkozások leggyakoribb oka a cukorbetegség okozta vesekárosodás.

A teljes cikket csak regisztrált felhasználóink olvashatják. Kérjük jelentkezzen be az oldalra vagy regisztráljon!

A kulcsos tartalmak megtekintéséhez orvosi regisztráció (pecsétszám) szükséges, amely ingyenes és csak 2 percet vesz igénybe.
E-mail cím:
Jelszó:
Dr. Matos Lajos
a szerző cikkei

cimkék

Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 

blog

Egy 57 éves, frissen kezelni kezdett hypertoniás, dohányzó férfibetegnél korábban, hegymenetben jelentkezett már anginaszerű panasza, ami miatt kardiológushoz előjegyezték. Most favágás közben jelentkezett retrosternalis szorító-markoló fájdalom.

Amennyiben a képalkotó szakemberek számára rendelkezésre áll egy iPhone vagy egy iPad készülék, rengeteg minőségi radiológia-orientált alkalmazás közül választhatnak. A más operációs rendszert használók számára jelenleg sokkal korlátozottabbak a lehetőségek.

Úgy látszik, a fül- orr- gégészetet egyre szorosabb szálak fűzik össze a babasamponnal. Most kiderült, hogy alkalmas nasenendoscopia, azaz orrtükrözés során páramentesítésre is, legalábbis thaiföldi kollégák szerint.

Azok számára, akik tudják, mik a gyógyszer hatóanyagai, a mélyvénás trombózis miatti halálesetekről szóló hír nem annyira meglepő. A Diane kombinációban tartalmaz ciproteron-acetátot és az etinil-ösztradiolt.