hirdetés

EC vagy IBD? A kisdedkori véres széklet (hematokézia) okai

A kisdedkori friss véres széklet (hematokézia) differenciáldiagnosztikája komoly feladat a háziorvos és a klinikus számára egyaránt. Infekció, polip, obstipáció-fissura, Meckel-diverticulum, allergiáseosinophil colitis a leggyakrabban előforduló kórképek. Ebben a fiatal életkorban az eosinophil colitis (EC) és gyulladásos bélbetegség (IBD) hasonló klinikai képet mutat. A szerző egy 4 éves kislány esetét ismerteti, akinél kezdetben a véres hasmenés hátterében EC-t, majd később, az ismételt kolonoszkópiával, illetve a gyermek hosszabb távú nyomon követésével IBD-t lehetett kórismézni.

A teljes cikket csak regisztrált felhasználóink olvashatják. Kérjük jelentkezzen be az oldalra vagy regisztráljon!

A kulcsos tartalmak megtekintéséhez orvosi regisztráció (pecsétszám) szükséges, amely ingyenes és csak 2 percet vesz igénybe.
E-mail cím:
Jelszó:
Dr. Molnár Kriszta, I. sz. Gyermekklinika, Semmelweis Egyetem
a szerző cikkei

Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 
hirdetés

blog

Egy 57 éves, frissen kezelni kezdett hypertoniás, dohányzó férfibetegnél korábban, hegymenetben jelentkezett már anginaszerű panasza, ami miatt kardiológushoz előjegyezték. Most favágás közben jelentkezett retrosternalis szorító-markoló fájdalom.

Amennyiben a képalkotó szakemberek számára rendelkezésre áll egy iPhone vagy egy iPad készülék, rengeteg minőségi radiológia-orientált alkalmazás közül választhatnak. A más operációs rendszert használók számára jelenleg sokkal korlátozottabbak a lehetőségek.

Úgy látszik, a fül- orr- gégészetet egyre szorosabb szálak fűzik össze a babasamponnal. Most kiderült, hogy alkalmas nasenendoscopia, azaz orrtükrözés során páramentesítésre is, legalábbis thaiföldi kollégák szerint.

Azok számára, akik tudják, mik a gyógyszer hatóanyagai, a mélyvénás trombózis miatti halálesetekről szóló hír nem annyira meglepő. A Diane kombinációban tartalmaz ciproteron-acetátot és az etinil-ösztradiolt.