hirdetés

Egy antidiabetikum hasznos lehet emlőrákban is

Az AKR1B1 enzim szerepet játszhat az emlőrák egyik agresszív formájának kialakulásában. Az enzim gátlószerét jelenleg a cukorbetegség kezelésében alkalmazzák.

hirdetés

Az emlőrákok körülbelül 15-20 százaléka tartozik az úgynevezett „basal-like” csoportba, mely általában a tripla negatív emlőrákok alcsoportjába esik. Az emlőráknak ez egy különösen agresszív formája, mely a kezelést követően rövid időn belül kiújul, gyorsan terjed és gyorsan ad áttéteket az agyba és a tüdőbe. Jelenleg nincs hatásos célzott terápiája, így az esetek jelentős hányadában végzetes kimenetelű.

A basal-like emlőrákok agresszivitásában alapvető tényező az (EMT, epithelial-mesenchymal transition) nevezett folyamat, melynek során a daganatsejtek motilitása fokozódik, és az őssejtekhez hasonló tulajdonságokkal ruházódnak fel, emiatt képesek ellenállni a kezelésnek, és más szövetekben is tumornövekedést indítani.

Chenfang Dong és munkatársai arról számoltak be a The Journal of Experimental Medicine című lapban azt figyelték meg, hogy az AKR1B1-nek nevezett metabolikus enzim szintje jelentősen megemelkedik a nagyobb metasztatikus potenciállal és rövidebb túlélési időkkel társuló basal-like és tripla negatív emlőrákokban. Kiderült, hogy az AKR1B1 expresszióját egy celluláris transzkripciós faktor, a Twist2 indukálja, amelynek EMT-ben betöltött központi szerepét már korábban már bizonyították. Az AKR1B1 ugyanakkor prosztaglandin-F2 termelése révén emeli a Twist2-szinteket, mely aktiválja a NF-B jelutat. E „visszacsatolási hurok” alapvetően fontos a basal-like tumorsejtek számára az epiteliális-mezenhimális átmenet folyamatához; az AKR1B1-szintek csökkenése kapcsán károsodik a sejtek migrációs képessége.

Humán basal-like emlőráksejtek egerekbe injekciózását követően az AKR1B1 kiütése gátolta a tumoráttétek növekedését is. „Adataink világosan mutatják, hogy az AKR1B1 overexpressziója a basal-like emlőráksejtek agresszív természetéért felelős onkogén esemény” – fogalmaz a vizsgálat vezetője.

Az AKR1B1-et gátló gyógyszer, az epalrestat japánban a cukorbetegséghez társuló perifériás neuropátiák kezelésére alkalmazott szer. Az epalrestat képes blokkolni a humán basal-like emlőráksejtek növekedését és áttétképzését. A szerzők remélik, hogy ez a már forgalomban lévő, jelentősebb mellékhatásokkal nem rendelkező szer értékes célzott terápiás szer lehet a basal-like emlőrákok kezelésében is.

Dr. S. I.
a szerző cikkei

hirdetés
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 

blog

Egy 57 éves, frissen kezelni kezdett hypertoniás, dohányzó férfibetegnél korábban, hegymenetben jelentkezett már anginaszerű panasza, ami miatt kardiológushoz előjegyezték. Most favágás közben jelentkezett retrosternalis szorító-markoló fájdalom.

Amennyiben a képalkotó szakemberek számára rendelkezésre áll egy iPhone vagy egy iPad készülék, rengeteg minőségi radiológia-orientált alkalmazás közül választhatnak. A más operációs rendszert használók számára jelenleg sokkal korlátozottabbak a lehetőségek.

Úgy látszik, a fül- orr- gégészetet egyre szorosabb szálak fűzik össze a babasamponnal. Most kiderült, hogy alkalmas nasenendoscopia, azaz orrtükrözés során páramentesítésre is, legalábbis thaiföldi kollégák szerint.

Azok számára, akik tudják, mik a gyógyszer hatóanyagai, a mélyvénás trombózis miatti halálesetekről szóló hír nem annyira meglepő. A Diane kombinációban tartalmaz ciproteron-acetátot és az etinil-ösztradiolt.