hirdetés

Egy lipidcsökkentő fixszel a hatás nem viccel

  Túl a III. Magyar Terápiás Konszenzus Konferencián mi változik a mindennapi gyakorlatunkban? Aki a korábbi hazai és nemzetközi ajánlásokat magáévá téve próbálta eddig is globális kardiovaszkuláris szemlélettel kezelni betegeit, annak az új konszenzus nem sok változást jelent. Inkább csak markánsabb megfogalmazások, látszólag újabb fogalmak (pl. kardiometabolikus) jelzik az aktualitást. Persze aki a kardiovaszkuláris betegségekkel foglalkozik Magyarországon, jól tudja, hogy mindenkinek önmagán kezdve, igen kritikusan kell megítélnie eddigi diagnosztikus és terápiás gyakorlatát. Ismerve a megfelelő gyógyszert kapó és ezen belül a célértékeket elérő betegek távolról sem kielégítő arányát, természetesen rengeteg konkrét teendőt fogalmaz meg a 2007-es konszenzuskonferencia.
   Változatos, energiatudatos, rostdús táplálkozás, rendszeres metabolikus hatással bíró testmozgás és káros szenvedélyektől mentes életmód nélkül nincs egészség, nincs kardiovaszkuláris prevenció. Ez azonban csak szükséges, de nem mindenkinek elégséges feltétel, hiszen sokszor az öröklött adottságok meghatározók lehetnek. Minél korábban felismerjük, annál hatásosabban tudjuk megfelelő kezeléssel ellensúlyozni ezeket.

A teljes cikket csak regisztrált felhasználóink olvashatják. Kérjük jelentkezzen be az oldalra vagy regisztráljon!

A kulcsos tartalmak megtekintéséhez orvosi regisztráció (pecsétszám) szükséges, amely ingyenes és csak 2 percet vesz igénybe.
E-mail cím:
Jelszó:
Dr. Reiber István PhD
a szerző cikkei

cimkék

Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 

blog

Egy 57 éves, frissen kezelni kezdett hypertoniás, dohányzó férfibetegnél korábban, hegymenetben jelentkezett már anginaszerű panasza, ami miatt kardiológushoz előjegyezték. Most favágás közben jelentkezett retrosternalis szorító-markoló fájdalom.

Amennyiben a képalkotó szakemberek számára rendelkezésre áll egy iPhone vagy egy iPad készülék, rengeteg minőségi radiológia-orientált alkalmazás közül választhatnak. A más operációs rendszert használók számára jelenleg sokkal korlátozottabbak a lehetőségek.

Úgy látszik, a fül- orr- gégészetet egyre szorosabb szálak fűzik össze a babasamponnal. Most kiderült, hogy alkalmas nasenendoscopia, azaz orrtükrözés során páramentesítésre is, legalábbis thaiföldi kollégák szerint.

Azok számára, akik tudják, mik a gyógyszer hatóanyagai, a mélyvénás trombózis miatti halálesetekről szóló hír nem annyira meglepő. A Diane kombinációban tartalmaz ciproteron-acetátot és az etinil-ösztradiolt.