hirdetés

EKG Elemzés - Arrhythmiás szívműködés cardioversio után

Egy 82 éves asszony elektív ambuláns cardioversio céljából érkezett a kórházba.

Hat hónappal korábban nagyfokú mitrális regurgitatiót okozó, myxomatosus mitrális billentyűjének elégtelensége miatt megműtötték. A műtét előtt sinus-ritmusa volt. Néhány nappal később, a posztoperatív szakban pitvarfibrilláció lépett fel, ami miatt eredményes cardioversiót végeztek. Később azonban a ritmuszavar visszatért. Az utóbbi négy hét során naponta 0,25 mg digoxint és 43150 mg disopyramidot szedett. Szérumában a digoxinszint 1,2 µg/dl volt. Warfarin-kezelést kapott, és elektív cardioversio végzése mellett döntöttek. A beavatkozás tervezett időpontja előtt

24 órával a digoxin adagolását felfüggesztették. Felvételekor tiszta tudatú, mentálisan ép volt a beteg. Vérnyomása 125/70 Hgmm, pulzusa szabálytalan, pulzusszáma 74/perc, légzésszáma 16/perc, hőmérséklete 37 °C volt. Kardiális állapotában sem pangásos szívelégtelenségre utaló jel, sem más említésre méltó eltérés nem volt észlelhető. A cardioversio előtt készített EKG-n pitvarfibrilláció volt látható, 72/perc kamrai frekvenciával és enyhe, digitalis-hatást tükröző ST-depresszióval. A cardioversiót egyszer, 200 joule energiával végezték. A monitor közvetlenül ezután lassú, arrhythmiás szívműködést mutatott. Az akkor készült EKG alább látható.

A teljes cikket csak regisztrált felhasználóink olvashatják. Kérjük jelentkezzen be az oldalra vagy regisztráljon!

A kulcsos tartalmak megtekintéséhez orvosi regisztráció (pecsétszám) szükséges, amely ingyenes és csak 2 percet vesz igénybe.
E-mail cím:
Jelszó:
E. William Hancock
a szerző cikkei

cimkék

Olvasói vélemény: 2,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 

blog

Egy 57 éves, frissen kezelni kezdett hypertoniás, dohányzó férfibetegnél korábban, hegymenetben jelentkezett már anginaszerű panasza, ami miatt kardiológushoz előjegyezték. Most favágás közben jelentkezett retrosternalis szorító-markoló fájdalom.

Amennyiben a képalkotó szakemberek számára rendelkezésre áll egy iPhone vagy egy iPad készülék, rengeteg minőségi radiológia-orientált alkalmazás közül választhatnak. A más operációs rendszert használók számára jelenleg sokkal korlátozottabbak a lehetőségek.

Úgy látszik, a fül- orr- gégészetet egyre szorosabb szálak fűzik össze a babasamponnal. Most kiderült, hogy alkalmas nasenendoscopia, azaz orrtükrözés során páramentesítésre is, legalábbis thaiföldi kollégák szerint.

Azok számára, akik tudják, mik a gyógyszer hatóanyagai, a mélyvénás trombózis miatti halálesetekről szóló hír nem annyira meglepő. A Diane kombinációban tartalmaz ciproteron-acetátot és az etinil-ösztradiolt.