Elhízás és COVID

Ezrek COVID-os halálozása lenne elkerülhető a világban, ha kevesebb ember lenne elhízott és túlsúlyos.

A World Obesity Federation (WOF) 2021 február végi adatai szerint 2,5 millió ember halt meg COVID-19 fertőzés következtében, csaknem 90%-uk (2,2 millió ember) olyan országokban, ahol a népességi probléma a túlsúly. Az Obesitas Világnapja kapcsán kibocsájtott jelentésben az obesitast önálló betegségként definiálják, és szerintük ennek okán a túlsúlyos személyeknek  a COVID-19 teszteléseken és vakcinálások során elsőbbséget kellene élveznie. „A túlsúly szignifikánsan jelzi a COVID-19 fertőzés során keletkező komplikációkat, többek között a kórházi elhelyezés, az intenzív ápolás és a gépi lélegeztetés szükségességét” – állapítja meg a WOF beszámoló. Hozzáteszik még, hogy az olyan államokban, amelyekben a lakosság legalább fele nem túlsúlyos (BMI-je nem éri el a 25 kg/m² értéket), pl. Vietnámban, a COVID-19 halálozás csak töredéke (kb. egy tizede) a túlnyomórészt elhízással küszködő nemzetekékez képest.

Természetesen a COVID-19-es halálozást a népesség életkora, az ország relatív egészségügyi helyzete és kapacitása is nagymértékben befolyásolja, de a WOF beszámoló szerint a fenti eredmények ezektől a faktoroktól függetlenül jelentkeztek. Más vizsgálatokban is megerősítették, hogy túlsúly COVID-19-ben - egyéb tényezőktől függetlenül - szignifikánsan jelzi a beavatkozás szükségességét. Az Egyesült Királyságban például a COVID-19-es kórházi betegek 36%-ára a fizikai aktivitás hiánya és a nagyobb testsúly volt jellemző, tehát egy hosszabb periódus alatt akár 6 és 7 milliárd dollár közé tehető az az összeg, ami a betegek ápolására az elhízottság miatt kell fordítani. Az Egyesült Királyságban az obesitas aránya a 2016-os 27,8%-ról 2025-re el fogja érni a 35% fölötti értéket.

Dr. Rachel Batterham (Royal College of Physicians, London) megjegyezte: az angliai lakosság esetén az obesitas és a COVID-19-es halálozás közötti összefüggés teljesen egyértelmű, tehát sürgősen foglalkoznunk kell az obesitasban szerepet játszó faktorokkal. A COVID-19 miatt kórházba került betegek 30%-a túlsúlyos, vagy obes, ilyen a kritikus állapotban lévők háromnegyede is, ami óriási emberi és pénzügyi terheket ró a társadalomra.

A WOF kijelentette, hogy az obesitas és a COVID-19 közötti szoros kapcsolat sürgős politikai és kollektív beavatkozást igényel. Az obesitas egy olyan betegség, amivel gyakorisága és közegészségügyi hatásai ellenére nem foglalkozunk kellő intenzitással, pedig nem  csak, hogy járványként terjed a fejlődő gazdaságokban, hanem  a COVID-19-es betegség komplikációinak és halálozásának jelentős tényezője. És nem csak a SARS-CoV2 fertőzés lefolyását és kimenetelét rontja, hanem számos egyéb légúti vírusbetegség is súlyosabb következményekkel jár, ha a beteg túlsúlyos, és várható hatása egy következő pandémiás helyzetben is hasonló lesz. Ezért a túlzott testsúlyt a fertőző betegségek – köztük a respiratorikus vírusfertőzések – jelentős kockázati faktorának tartjuk. A jövőben jelentkező pandémiás krízisek megelőzése érdekében most kell akcióba lépnünk: a World Obesity Federation felhívásának eleget téve rugalmasabb, az emberek egészségét szem előtt tartó gazdaságra van szükség. Jelenleg és a COVID-19 utáni időkben ezért a következőket javasolják (rövidítve ROOTS-megközelítés):

  • Recognize (ismerd el, fogadd el), hogy az obesitas egy önálló betegség,
  • az Obesitas monitorozását és folyamatos ellenőrzését fokozni kell,
  • Obesitas megelőzési stratégiákat kell létrehozni
  • az obesitas kezelését (Treatment) meg kell oldani
  • a cél érdekében egy megelőzési, kezelési és gondozási rendszert (System) kell alkotni

Néhány hazánkra vonatkozó (bár többnyire elég régi) adat az COVID-19 and obesity: the 2021 atlas c.  227 oldalas kiadványból:

  • COVID-19 halálozás 100.000 lakosra (2021.01.01.): 97,63
  • Túlsúlyos felnőttek (>25 kg/m²) aránya (2016): 61,6%
  • Obes felnőttek (>30 kg/m²) aránya (2016): 26,4%
  • 65 év fölötti lakosság aránya (2020): 20,2%
  • Egészségesek várható élettartama (2019): 67,2 év
  • A felnőttek elégtelen fizikai aktivitásának aránya (2016): 38,5% 

Források:

Nainggolan L. Call to action on obesity amidst COVID-19 pandemic. Medscape Medical News. March 04, 2021.

COVID-19 and obesity: the 2021 atlas. World Obesity Federation. March 2021. www.worldobesity.org

 

Dr. N. T.
a szerző cikkei

Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 

blog

Egy 57 éves, frissen kezelni kezdett hypertoniás, dohányzó férfibetegnél korábban, hegymenetben jelentkezett már anginaszerű panasza, ami miatt kardiológushoz előjegyezték. Most favágás közben jelentkezett retrosternalis szorító-markoló fájdalom.

Amennyiben a képalkotó szakemberek számára rendelkezésre áll egy iPhone vagy egy iPad készülék, rengeteg minőségi radiológia-orientált alkalmazás közül választhatnak. A más operációs rendszert használók számára jelenleg sokkal korlátozottabbak a lehetőségek.

Úgy látszik, a fül- orr- gégészetet egyre szorosabb szálak fűzik össze a babasamponnal. Most kiderült, hogy alkalmas nasenendoscopia, azaz orrtükrözés során páramentesítésre is, legalábbis thaiföldi kollégák szerint.

Azok számára, akik tudják, mik a gyógyszer hatóanyagai, a mélyvénás trombózis miatti halálesetekről szóló hír nem annyira meglepő. A Diane kombinációban tartalmaz ciproteron-acetátot és az etinil-ösztradiolt.