Fertőző betegségek itthon és a világban – bevezetés

Az Orvostovábbképző Szemle jelenlegi számának „szimpóziumában” megjelenő írások rávilágítanak azokra a folyamatokra, változásokra, melyek eredményeként bizonyos, korábban ritkán észlelt megbetegedések elszaporodására és újabbak megjelenésére számíthatunk.
Az Európában terjedő (újra terjedő) fertőző betegségek egyik legfőbb oka a közismert klímaváltozás, melynek hatására az elmúlt 100 évben 0,74 °C-kal emelkedett a földfelszín átlaghőmérséklete. A gleccserek visszahúzódása, az óceánok szintjének emelkedése és vizének elsavasodása, illetve az extrém időjárási jelenségek jelentősen befolyásolják a szárazföldi és vízi ökoszisztémát, a biológiai rendszereket, az állat- és növényfajok elterjedtségét, előfordulását és a biológiai ciklusokat.

A teljes cikket csak regisztrált felhasználóink olvashatják. Kérjük jelentkezzen be az oldalra vagy regisztráljon!

A kulcsos tartalmak megtekintéséhez orvosi regisztráció (pecsétszám) szükséges, amely ingyenes és csak 2 percet vesz igénybe.
E-mail cím:
Jelszó:
Prof. Dr. Ternák Gábor
a szerző cikkei

cimkék

Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
Cikk[113753] galéria
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 

blog

Egy 57 éves, frissen kezelni kezdett hypertoniás, dohányzó férfibetegnél korábban, hegymenetben jelentkezett már anginaszerű panasza, ami miatt kardiológushoz előjegyezték. Most favágás közben jelentkezett retrosternalis szorító-markoló fájdalom.

Amennyiben a képalkotó szakemberek számára rendelkezésre áll egy iPhone vagy egy iPad készülék, rengeteg minőségi radiológia-orientált alkalmazás közül választhatnak. A más operációs rendszert használók számára jelenleg sokkal korlátozottabbak a lehetőségek.

Úgy látszik, a fül- orr- gégészetet egyre szorosabb szálak fűzik össze a babasamponnal. Most kiderült, hogy alkalmas nasenendoscopia, azaz orrtükrözés során páramentesítésre is, legalábbis thaiföldi kollégák szerint.

Azok számára, akik tudják, mik a gyógyszer hatóanyagai, a mélyvénás trombózis miatti halálesetekről szóló hír nem annyira meglepő. A Diane kombinációban tartalmaz ciproteron-acetátot és az etinil-ösztradiolt.