hirdetés

Fontosabb, hogy mikor nem eszünk, mint az, hogy mit eszünk?

Sokat tudunk arról, hogy koszorúér betegség szempontjából mi az egészséges étkezés, de ez a táplálék minőségére és mennyiségére vonatkozik. Egy új vizsgálat azt bizonyítja, hogy azzal nő igazán az infarktus veszélye, ha elmarad a reggeli, viszont helyette késő este eszünk valamit.

hirdetés

Az egészségügyi dolgozók gyakran résztvevői a különböző tudományos vizsgálatoknak, mert a kutatók számára könnyen elérhetők, tudják, milyen fontos, hogy az életvitelre vonatkozó kérdésekre pontos választ adjanak és foglalkozásuk miatt legtöbbször évente legalább egyszer megjelennek különböző ellenőrző vizsgálatokon.

A Health Professzionals Follow Up Study 1968-ban kezdődött, egészségügyben dolgozó férfiak részvételével. A teljes csoport 51 529, 45-82 éves ember volt, akik között fogorvostól patikuson át, állatorvosig mindenféle egészségügyi szakember előfordult. Most a Circulation annak a tanulmánynak az eredményeit közölte, mely ebből 26 902 vizsgálati alany értékelését ismertette.

Leah E. Cahill vezetésével a kutatók pontos adatokat gyűjtöttek, a főleg európai származású férfiak demográfiai jellemzőire,táplálkozására, fizikai aktivitására, alvására és tv-nézési szokásaira vonatkozólag. A résztvevők koszorúér mortalitását 16 éven keresztül követték.

Azok, akik azt vallották, hogy rendszeresen kihagyták a reggeli étkezést, ebben az időszakban 27 %-kal nagyobb eséllyel fejezték be életüket kardiovaszkuláris halál következtében, mint azok, akik a gazdag reggelit az angolszász szokásnak megfelelően minden nap elfogyasztották. Azok a vizsgálati alanyok, akik késő este még étkeztek, 55 %-kal valószinűbben haltak szívhalált.

Ha a statisztikai értékelés során egyéb szempontokat: testtömeg indexet, hipertóniát, hiperkoleszterinémiát és diabéteszt is figyelembe vettek, az utóbbi szempontból a szignifikancia szerényre csökkent, de ebben annak is szerepe volt, hogy az ilyen étkezési szokás ritkán fordult elő, kicsi volt az esetszám. Elsődleges kardiológiai esemény a tanulmányban 1572, a vizsgálatot egészségesen kezdő résztvevőnél fordult elő.

Az is kiderült, hogy a reggeli evést kihagyó alanyok átlagosan fiatalabbak voltak, gyakrabban dohányoztak, teljes munkaidejükben ugyanazt csinálták, ritkábban éltek házasságban, fizikailag nem voltak túlságosan aktívak és több szeszt fogyasztottak.

„A nem reggelizők csoportjának tagjai több kockázati tényezővel élnek, mint a reggelit mindig fogyasztók: több a kövér, többnek magas a vérnyomása, a vér koleszterin szintje és a vércukra” – foglalta össze a vizsgálat vezetője.

„Munkacsoportunk évtizedeket töltött annak tisztázásával, hogy az étkezés minősége és összetétele milyen fontos az egészség szempontjából” – tette hozzá Eric Rimm, a Harvard Medical School társprofesszora. „Az új adatok azt is jelzik, hogy a megfelelő étkezési szokásokkal a koszorúér betegség kialakulását ugyancsak jelentősen lehet csökkenteni”.

Volt némi átfedés abban is, hogy voltak, akik kihagyták a reggelit, illetve még este is ettek, de az esti evők 76 %-a azért reggelizett is. A tanulmány szerzői szerint további vizsgálatokra lesz még szükség, mert egyelőre nem tisztázott, milyen mértékben érvényesek ezek az adatok a szinesbőrű lakosságra, vagy azokra, akik műszakváltás miatt szabálytalan sorrendben fogyasztják el ételeiket.   

Dr. M. L.
a szerző cikkei

hirdetés
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 

blog

Egy 57 éves, frissen kezelni kezdett hypertoniás, dohányzó férfibetegnél korábban, hegymenetben jelentkezett már anginaszerű panasza, ami miatt kardiológushoz előjegyezték. Most favágás közben jelentkezett retrosternalis szorító-markoló fájdalom.

Amennyiben a képalkotó szakemberek számára rendelkezésre áll egy iPhone vagy egy iPad készülék, rengeteg minőségi radiológia-orientált alkalmazás közül választhatnak. A más operációs rendszert használók számára jelenleg sokkal korlátozottabbak a lehetőségek.

Úgy látszik, a fül- orr- gégészetet egyre szorosabb szálak fűzik össze a babasamponnal. Most kiderült, hogy alkalmas nasenendoscopia, azaz orrtükrözés során páramentesítésre is, legalábbis thaiföldi kollégák szerint.

Azok számára, akik tudják, mik a gyógyszer hatóanyagai, a mélyvénás trombózis miatti halálesetekről szóló hír nem annyira meglepő. A Diane kombinációban tartalmaz ciproteron-acetátot és az etinil-ösztradiolt.