hirdetés

Gombatenyésztés bronchiectasiában

Bronchiectasiában a pozitív gombatenyésztés nem függ össze a betegség súlyosságával vagy a kedvezőtlen kimenetellel.

hirdetés

A 6th World Bronchiectasis & NTM Conference rendezvényen mutatták be a Bronchiectasia és NTM Regiszter adatait, eszerint bronchiectasiában a kezdeti pozitív gombatenyésztés nem jár több exacerbációval, hospitalizációval, a súlyosabb betegség egyéb jeleivel vagy összetettebb lefolyással. A bemutatott adatok alapján ezen betegek nem igényelnek különleges kezelést, sőt, néhányan még a gombatenyésztés hasznosságát is megkérdőjelezték specifikus tünettel nem bíró betegek esetén.

A regiszterben 22 vizsgálóhely vett részt az Egyesült Államokban, több mint 5000 beteget vontak be, közülük ez a tanulmány 2230 beteg adatait értékelte (kizárták például az allergiás bronchopulmonalis aspergillosis miatt kezelt betegeket). A 2230 beteg közül 949-nél igazoltak gombás fertőzést a diagnóziskor, ebben a csoportban 331 betegnél aspergillosist, 751 betegnél nem aspergillosis gombás fertőzést írtak le (előfordultak mindkét fertőzéssel bíró betegek is). A bevonáskor a két csoport között nem észleltek klinikailag jelentősnek tartott statisztikai különbséget (a két csoportban eltérő volt az ázsiai származású betegek aránya, mely további vizsgálatot igényelhet).

A gombás fertőzés előfordulása nem mutatott összefüggést a testtömeg indexszel vagy az ismert asthmával. Az eosinophilia összefüggött a pozitív gombatenyésztéssel. A kiinduláskori FEV1 érték kissé alacsonyabb volt a pozitív gombatenyésztéssel bíró betegeknél, mely különbség ugyan statisztikailag szignifikánsnak bizonyult, azonban a szakértők szerint ennek valós, klinikai jelentősége kérdéses. Az egyéb tenyésztési eredmények alapján a gombafertőzés gyakoribb volt azoknál, akiknél a baktériumtenyésztés is pozitív volt. A nem-tuberkulotikus mycobaktérium fertőzés hasonló arányban volt jelen a két csoportban. A szteroidhasználat szignifikánsan növelte a gombás fertőzés kockázatát, de nem egyértelmű, hogy ez oki szereppel bír-e. A kis FEV1 különbséget leszámítva nem találtak arra utaló adatot, hogy a gombás fertőzés összefüggene a bronchiectasia súlyosságával. Ezek az adatok természetesen nem befolyásolják az atípusos lefolyású vagy kezelésre nem reagáló betegeknél a gombás fertőzések vizsgálatát, azonban a minden betegnél rutinszerűen elvégzett, rendszeres gombatenyésztés szükségességét megkérdőjelezik. A szakértők véleménye megoszlott a fenti adatok bemutatása után: egyesek továbbra is rutinszerűen tervezik a gombatenyésztések elvégzését, míg mások csak az első viziten vagy gombafertőzésre utaló tünetek, illetve exacerbáció esetén szeretnék elvégezni a vizsgálatot. Kiemelték, hogy ez az első nagy tanulmány ebben a témakörben, és a megismert adatok egy fontos klinikai kérdésben segíthetnek.

 

Írásunk az alábbi források alapján készült:

World Bronchiectasis and NTM Conference: The presentation took place Wednesday, July 19, 2023.

Fungal Cultures in Bronchiectasis Don’t Predict Outcomes - Medscape - Jul 20, 2023.

hirdetés
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 

blog

Egy 57 éves, frissen kezelni kezdett hypertoniás, dohányzó férfibetegnél korábban, hegymenetben jelentkezett már anginaszerű panasza, ami miatt kardiológushoz előjegyezték. Most favágás közben jelentkezett retrosternalis szorító-markoló fájdalom.

Amennyiben a képalkotó szakemberek számára rendelkezésre áll egy iPhone vagy egy iPad készülék, rengeteg minőségi radiológia-orientált alkalmazás közül választhatnak. A más operációs rendszert használók számára jelenleg sokkal korlátozottabbak a lehetőségek.

Úgy látszik, a fül- orr- gégészetet egyre szorosabb szálak fűzik össze a babasamponnal. Most kiderült, hogy alkalmas nasenendoscopia, azaz orrtükrözés során páramentesítésre is, legalábbis thaiföldi kollégák szerint.

Azok számára, akik tudják, mik a gyógyszer hatóanyagai, a mélyvénás trombózis miatti halálesetekről szóló hír nem annyira meglepő. A Diane kombinációban tartalmaz ciproteron-acetátot és az etinil-ösztradiolt.