hirdetés

Gyermekbénulásos esetektől fél New York

New York állam egészségügyi tisztviselői csütörtökön sürgősebb felhívást tettek közzé a be nem oltott gyermekek és felnőttek számára, hogy oltsák be gyermekbénulás ellen, a legyengítő vírus "potenciális közösségi terjedésére" hivatkozva.

hirdetés

A gyermekbénulás vírusát most hét szennyvízmintában találták meg a New York városától északra fekvő Rockland és Orange megyékben. Eddig egy személy, egy Rockland megyei beoltatlan felnőtt poliomyelitis tesztje pozitív, a beteg a vírus miatt lebénult. Bár a betegséget már 1978-ban gyakorlatilag kiírtották és közel egy évtizede nem fordult elő poliomyelitis az Egyesült Államokban, a vírus fertőzőképessége és hosszú lappangási ideje miatt New York állam egészségügyi biztosa a potenciális veszélyre tekintettel arra kéri az oltatlan lakosokat, hogy oltassák be magukat a betegség ellen. Ez vonatkozik a 2 hónaposnál idősebb gyermekekre, a várandósokra, és azokra, akik korábban még nem vették fel az oltássorozat valamennyi adagját. Az iskoláskorú gyermekekre vonatkozó New York-i egészségügyi irányelvek szerint a legtöbb gyerek már be van oltva – áll a riasztásban. Azok a New York-iak, akik nem biztosak az oltottsági állapotukban, lépjenek kapcsolatba egy egészségügyi szolgáltatóval, hogy megkapják az oltást vagy az emlékeztető oltást.

Bár a pozitív minták és a fertőzött helyi terjedést valószínűsít, azonban nem jelentik azt, hogy a Rockland megyei lakos volt a fertőzés forrása, így a New York-i egészségügyi tisztviselők nemzetközi, nemzeti és helyi közegészségügyi hatóságokkal együttműködve keresik a vírus eredetét.

Hétfőn egy másik bejelentésükben azt is közölték, hogy a (a CDC-t és az Egészségügyi Világszervezetet is tömörítő) Global Polio Laboratory Network, megerősítette: a Rockland megyei eset genetikailag összefügg a nagyobb jeruzsálemi és londoni minták vírusörökítőanyagával.

Augusztus 1-jén Rockland megyében a gyermekbénulás elleni védőoltások aránya körülbelül 60%, Orange megyében pedig körülbelül 59%, szemben az országos 79%-os átlaggal azon gyermekek körében, akik korábban három gyermekbénulás elleni védőoltást kaptak.

A gyermekbénulás életveszélyes, rendkívül fertőző betegség. A vírus emberről emberre terjedhet, és a tünetmentes fertőzöttek is átadhatják a betegséget másoknak. Influenzaszerű tünetei akár enyhék lehetnek, és akár 30 napig is lappanghatnak. Egyes esetekben bénulást vagy halált okozhatnak, a bénulásos esetek körülbelül 5-10%-a halállal végződik a légzőizmok károsodása miatt. A gyermekbénulás nem gyógyítható, de immunizálással, az 1955 óta rendelkezésre álló védőoltással megelőzhető. Az Egyesült Államokban a CDC irányelvei szerint minden gyermeknek négy adag poliomyelitis vakcinát kell kapnia, az első adagot 6 hetes - 2 hónapos, a másodikat 4 hónapos korban, a harmadikat 6-18 hónapos korban, az utolsó adagot pedig 4 és 6 éves kor között kell beadni. (Hazánkban a gyermekbénulás elleni rendszeres védőoltást 1959-ben vezették be Sabin csepp formájában. Jelenleg is a gyermekkori kötelező védőoltások része: 2002 óta elölt vírust tartalmazó (IPV) oltóanyaggal együtt adják be a csecsemőknek - 2, 3, 4 és 18 hónapos korban- a tetanusz, diftéria, szamárköhögés és a H. influenzae b komponenssel kombinálva. Az emlékeztető oltás 6 éves korban kötelező.)

Azok a felnőttek, akik nem oltottak vagy nem biztosak abban, hogy megkapták-e az immunizálást, az USÁ-ban három adagot kell kapniuk. Azok, akik egy vagy két adagot kaptak, a fennmaradó egy vagy két adagot kapják meg, függetlenül attól, hogy mennyi idő telt el a korábbi oltások óta.

Orange megyében a poliomyelitist okozó vírust azonosító szennyvízmintákat először a városi szennyvíztisztító telepekről gyűjtötték be COVID-19-et okozó vírus kimutatása céljából.

Források

New York State Department of Health: "Urging Immunization, State Department of Health Updates New Yorkers on Polio Detected in New York State," "State Department of Health Updates New Yorkers on Polio in New York State."

The Associated Press: "Polio fears rise in New York amid possible community spread."            

hirdetés
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 

blog

Egy 57 éves, frissen kezelni kezdett hypertoniás, dohányzó férfibetegnél korábban, hegymenetben jelentkezett már anginaszerű panasza, ami miatt kardiológushoz előjegyezték. Most favágás közben jelentkezett retrosternalis szorító-markoló fájdalom.

Amennyiben a képalkotó szakemberek számára rendelkezésre áll egy iPhone vagy egy iPad készülék, rengeteg minőségi radiológia-orientált alkalmazás közül választhatnak. A más operációs rendszert használók számára jelenleg sokkal korlátozottabbak a lehetőségek.

Úgy látszik, a fül- orr- gégészetet egyre szorosabb szálak fűzik össze a babasamponnal. Most kiderült, hogy alkalmas nasenendoscopia, azaz orrtükrözés során páramentesítésre is, legalábbis thaiföldi kollégák szerint.

Azok számára, akik tudják, mik a gyógyszer hatóanyagai, a mélyvénás trombózis miatti halálesetekről szóló hír nem annyira meglepő. A Diane kombinációban tartalmaz ciproteron-acetátot és az etinil-ösztradiolt.