hirdetés

Három új rákgyógyszert engedélyeztek

Az EMA 2024. áprilisi ülésén ajánlásokat tett egyes daganatos betegségek kezelésére alkalmas Fruzaqla, a Truqap és az Eribulin Baxter forgalomba hozatali engedélyének megadására.

hirdetés

Fruzaqla áttétes vastagbélrákra

Európai Gyógyszerügynökség (EMA) emberi felhasználásra szánt gyógyszerek bizottsága (CHMP) pozitív véleményt fogadott el a korábban kezelt, áttétes vastagbélrákban szenvedő betegek kezelésére javallt fruquintinibről (Fruzaqla).

Az új vastagbélrákdiagnózis esetén a betegek 20%-ánál már metasztatikus betegség alakul ki, és további 25%-uknál, akiknél a betegség lokalizálódik, később metasztázisok alakulnak ki.

A fruquintinib egy kinázgátló, hatása a tumor angiogenezisének gátlásán alapul. A VEGFR-1, -2, és -3 szelektív orális gátlójaként a szer hatékonyan blokkolja azokat az útvonalakat, amelyek a vérerek kialakulását segítik a tumorokban.

A FRESCO-2 vizsgálat eredményei azt mutatták, hogy a fruquintinib kezelés jelentős és klinikailag jelentős előnyt eredményezett a teljes túlélésben a placebóval összehasonlítva a refrakter metasztatikus vastagbélrákban szenvedő betegeknél - a medián teljes túlélés 7,4 hónap volt a kezelt csoportban, szemben a placebocsoport 4,8 hónapjával. A tanulmány szerzői szerint az adatok alátámasztják, hogy a fruquintinib globális kezelési lehetőségként alkalmazható a refrakter metasztatikus vastagbélrákban szenvedő betegek esetében.

Truqap emlőrák esetén

A CHMP pozitív véleményt adott a kapivaszertib (Truqap) olyan lokálisan előrehaladott vagy áttétes emlőrák kezelésére, amelyek a PIK3CA, AKT1 vagy PTEN genetikai mutációk valamelyikével rendelkeznek.

A kapivaszertib egy AKT-gátló, amely a rákot kiváltó AKT fehérjemolekulát - más néven protein kináz B vagy PKB - célozza meg. Egy molekuláris kulcshoz hasonlóan célfehérje üregébe (zárjába) illeszkedve

A CAPtello-291 vizsgálat megállapította, hogy a capivasertib-fulvestrant terápia szignifikánsan hosszabb progressziómentes túlélést eredményezett, mint a kizárólag fulvestrannal végzett kezelés olyan hormonreceptor-pozitív előrehaladott emlőrákban szenvedő betegeknél, akiknek a betegsége a korábbi, CDK4/6 gátlóval vagy anélkül végzett aromatázgátló kezelés során vagy azt követően progrediált. A teljes populációban a progressziómentes túlélés mediánja 7,2 hónap volt a capivasertib-fulvestrant csoportban, szemben a placebo-fulvestrant csoport 3,6 hónapjával.

 

Eribulin Baxter emlőrák és liposzarkóma kezelésére

Pozitív véleményt fogadtak el az eribulinról (Eribulin Baxter), a Halaven (Eisai) generikusáról. A gyógyszer javallott a helyileg előrehaladott vagy áttétes emlőrákban szenvedő felnőttek, valamint a nem reszekálható, előrehaladott vagy áttétes liposzarkómában szenvedő felnőttek kezelésére.

 

Az Eribulin egy daganatellenes szer, amely gátolja a mikrotubulusok növekedési fázisát anélkül, hogy a rövidülési fázist befolyásolná. Emellett a tubulint nem produktív aggregátumokba szekvenálja, megakadályozva a mikrotubulusok összeállását. A mitotikus orsók megzavarásával az eribulin blokkolja a sejtciklust, ami apoptotikus sejthalálhoz vezet.

A Halaven 2011. március 17. óta engedélyezett az Európai Unióban. Mivel az eribulint intravénásan adják be, és 100%-os a biohasznosulása, az EMA nem igényelt bioekvivalencia-vizsgálatot.

hirdetés
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 

blog

Egy 57 éves, frissen kezelni kezdett hypertoniás, dohányzó férfibetegnél korábban, hegymenetben jelentkezett már anginaszerű panasza, ami miatt kardiológushoz előjegyezték. Most favágás közben jelentkezett retrosternalis szorító-markoló fájdalom.

Amennyiben a képalkotó szakemberek számára rendelkezésre áll egy iPhone vagy egy iPad készülék, rengeteg minőségi radiológia-orientált alkalmazás közül választhatnak. A más operációs rendszert használók számára jelenleg sokkal korlátozottabbak a lehetőségek.

Úgy látszik, a fül- orr- gégészetet egyre szorosabb szálak fűzik össze a babasamponnal. Most kiderült, hogy alkalmas nasenendoscopia, azaz orrtükrözés során páramentesítésre is, legalábbis thaiföldi kollégák szerint.

Azok számára, akik tudják, mik a gyógyszer hatóanyagai, a mélyvénás trombózis miatti halálesetekről szóló hír nem annyira meglepő. A Diane kombinációban tartalmaz ciproteron-acetátot és az etinil-ösztradiolt.