hirdetés

Hosszú távú túlélés előrehaladott lágyrész szarkómában

Az Annals of Oncology című lapban közölt EORTC elemzés az ismert prognosztikai tényezők fontosságát igazolta pazopanibbal kezelt metasztatikus lágyrész-szarkómákban. Ezen kívül a hemoglobin kiindulási értéke is új prognosztikai faktornak bizonyult.

hirdetés

Az EORTC analízis szerint a prognosztikai faktorok közül igen nagy jelentőségű a teljesítménystátusz és a tumor szövettani stádiuma (grade), de a metasztatikus lágyrész-szarkómák pazopanibkezelése kapcsán a hosszú távú kimenetel fontos meghatározója a hemoglobin kiindulási értéke is.

A lágyrész-szarkómák heterogén csoportot alkotó, viszonylag ritkán előforduló daganatok, melyek európai incidenciája 4/100 000 körül van. A betegség kórjóslata kedvező, amennyiben a daganatra korán fény derül, illetve ha az sebészeti úton teljes mértékben eltávolítható. Sajnos a betegek felénél távoli metasztázisok alakulnak ki, és előrehaladott esetekben a medián teljes túlélés mindössze körülbelül 12 hónap.

Dr. Bernd Kasper, a németországi Mannheimben működő Egyetemi Egészségügyi Központ szarkóma-részlegének professzora vezette a mostani vizsgálatot végző munkacsoportot. "Az előrehaladott lágyrész-szarkómák egyik terápiás megközelítése az angiogenezis célba vétele, és a pazopanib egy nemrégiben engedélyezett, szájon át adható angiogenezisgátló. Két prospektív EORTC vizsgálat adatainak összevont elemzését végeztük el: a fázis II vizsgálatét, melyben 118 beteg vett részt, valamint a fázis III PALETTE vizsgálatét, melyben 226 beteget kezeltek pazopanibbal. Az elemzés célja a hosszú távú túlélők és reszponderek jellegzetes jegyeinek feltérképezése volt" - mondja.

Mediánértékben 2,3 évnyi utánkövetés alatt a szerzők azt találták, hogy a progressziómentes túlélés a betegek 36 százalékánál érte el vagy haladta meg a 6 hónapot (őket tekintették hosszú távú reszpondereknek), illetve a résztvevők 34 százalékának túlélése volt 18 hónap vagy annál hosszabb (ők minősültek hosszú távú túlélőknek). Ezen túlmenően, pazopanibkezelés mellett a betegek 3,5 százaléka több mint 2 éven keresztül továbbra is progressziómentes maradt. Ezek a betegek mediánértékben 2,4 éven át álltak pazopanibterápia alatt, a leghosszabb kezelési idő 3,7 év volt.

Összefoglalva, a jó teljesítménystátusz, a primer tumor alacsony vagy közepes szövettani stádiuma (grade) és a normális kiindulási hemoglobinszint előnyös a hosszú távú kimenetel szempontjából.

Dr. S. I.
a szerző cikkei

hirdetés
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 

blog

Egy 57 éves, frissen kezelni kezdett hypertoniás, dohányzó férfibetegnél korábban, hegymenetben jelentkezett már anginaszerű panasza, ami miatt kardiológushoz előjegyezték. Most favágás közben jelentkezett retrosternalis szorító-markoló fájdalom.

Amennyiben a képalkotó szakemberek számára rendelkezésre áll egy iPhone vagy egy iPad készülék, rengeteg minőségi radiológia-orientált alkalmazás közül választhatnak. A más operációs rendszert használók számára jelenleg sokkal korlátozottabbak a lehetőségek.

Úgy látszik, a fül- orr- gégészetet egyre szorosabb szálak fűzik össze a babasamponnal. Most kiderült, hogy alkalmas nasenendoscopia, azaz orrtükrözés során páramentesítésre is, legalábbis thaiföldi kollégák szerint.

Azok számára, akik tudják, mik a gyógyszer hatóanyagai, a mélyvénás trombózis miatti halálesetekről szóló hír nem annyira meglepő. A Diane kombinációban tartalmaz ciproteron-acetátot és az etinil-ösztradiolt.