Humán papillómavírus indukálta kondilómák, karcinómák és rákmegelőző állapotok

Világszerte nő a szexuálisan átvihető betegségek (STD) száma, és a HPV-fertőzés a leggyakoribb vírusos STD. Az egyéb STD-ktől eltérően a HPV-infekció nem kötő­dik speciális kockázati csoportokhoz. Németországban a nők 70–80%-a fertőződik HPV-vel, és tízből egy esetben perzisztál a fertőzés. A HPV-asszociált kondilómák, karcinómák és rákmegelőző állapotok egyre fiatalabb korban lépnek fel. A HPV-asszociált genitális és extragenitális neopláziák interdiszciplináris kihívást jelente­nek. A HPV-fertőzés primer prevenciójának fő eszközei a felvilágosítás, a védőoltás és a különböző óvintézkedések. Az oltás javallatát Németországban ki kellene ter­jeszteni a fiúkra és fiatal férfiakra.

A teljes cikket csak regisztrált felhasználóink olvashatják. Kérjük jelentkezzen be az oldalra vagy regisztráljon!

A kulcsos tartalmak megtekintéséhez orvosi regisztráció (pecsétszám) szükséges, amely ingyenes és csak 2 percet vesz igénybe.
E-mail cím:
Jelszó:
Dr. Gisela Gille
a szerző cikkei

Dr. Monika Hampl
a szerző cikkei

Dr. Alexander Kreuter
a szerző cikkei

Dr. Jens Peter Klussmann
a szerző cikkei

Dr. Michael Wojcinski
a szerző cikkei

Dr. Gerd Gross
a szerző cikkei

Dr. Tamási Béla, kommentár
a szerző cikkei

Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 

blog

Egy 57 éves, frissen kezelni kezdett hypertoniás, dohányzó férfibetegnél korábban, hegymenetben jelentkezett már anginaszerű panasza, ami miatt kardiológushoz előjegyezték. Most favágás közben jelentkezett retrosternalis szorító-markoló fájdalom.

Amennyiben a képalkotó szakemberek számára rendelkezésre áll egy iPhone vagy egy iPad készülék, rengeteg minőségi radiológia-orientált alkalmazás közül választhatnak. A más operációs rendszert használók számára jelenleg sokkal korlátozottabbak a lehetőségek.

Úgy látszik, a fül- orr- gégészetet egyre szorosabb szálak fűzik össze a babasamponnal. Most kiderült, hogy alkalmas nasenendoscopia, azaz orrtükrözés során páramentesítésre is, legalábbis thaiföldi kollégák szerint.

Azok számára, akik tudják, mik a gyógyszer hatóanyagai, a mélyvénás trombózis miatti halálesetekről szóló hír nem annyira meglepő. A Diane kombinációban tartalmaz ciproteron-acetátot és az etinil-ösztradiolt.