hirdetés

Kardiovaszkuláris kockázat és antidiabetikumok: SGLT-2-gátlás dapagliflozinnal

A 2-es típusú diabétesz köztudomásúan növeli a kardiovaszkuláris (CV) kockázatot, így egyre nagyobb figyelmet kap az antidiabetikumok CV biz­tonságossága. Az egyes szulfonilureákkal és a rosiglitazonnal kapcsolatos, részben ellentmondásos adatok jól ismertek az irodalomból. Az elmúlt években egyre több adatot hoztak nyilvánosságra a DPP-4-gátlók, illetve a GLP-1-mimetikumok CV biztonságosságáról. Az SGLT-2-gátlók legrégebb óta alkalmazott képviselője, a dapagliflozin kedvező CV hatásait elsőként metaanalízis segítségével értékelték. Egy újabb, empagliflozinnal végzett, prospektív, CV végpontú vizsgálat alapján az SGLT2-gátlók szerepe felér­tékelődhet a 2-es típusú diabétesz mindennapos kezelésében.

A teljes cikket csak regisztrált felhasználóink olvashatják. Kérjük jelentkezzen be az oldalra vagy regisztráljon!

A kulcsos tartalmak megtekintéséhez orvosi regisztráció (pecsétszám) szükséges, amely ingyenes és csak 2 percet vesz igénybe.
E-mail cím:
Jelszó:
Dr. Kovács Tibor
a szerző cikkei

cimkék

Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 
hirdetés

blog

Egy 57 éves, frissen kezelni kezdett hypertoniás, dohányzó férfibetegnél korábban, hegymenetben jelentkezett már anginaszerű panasza, ami miatt kardiológushoz előjegyezték. Most favágás közben jelentkezett retrosternalis szorító-markoló fájdalom.

Amennyiben a képalkotó szakemberek számára rendelkezésre áll egy iPhone vagy egy iPad készülék, rengeteg minőségi radiológia-orientált alkalmazás közül választhatnak. A más operációs rendszert használók számára jelenleg sokkal korlátozottabbak a lehetőségek.

Úgy látszik, a fül- orr- gégészetet egyre szorosabb szálak fűzik össze a babasamponnal. Most kiderült, hogy alkalmas nasenendoscopia, azaz orrtükrözés során páramentesítésre is, legalábbis thaiföldi kollégák szerint.

Azok számára, akik tudják, mik a gyógyszer hatóanyagai, a mélyvénás trombózis miatti halálesetekről szóló hír nem annyira meglepő. A Diane kombinációban tartalmaz ciproteron-acetátot és az etinil-ösztradiolt.