hirdetés

Dr. Kovács Tibor cikkei

  #1
2019-04-22 11:00:00

Az Alzheimer-kór az idegrendszer degeneratív betegsége, a demencia leg­gyakoribb oka. Biztos diagnózisa neuropatológiai, in vivo diagnosztiká­jában a biomarkerek használata javítja a specificitást. Bár betegségként említjük, de talán a szindrómához (tünetcsoport) áll közelebb, mivel számos jellemzőjében igen heterogén.

  #2
2018-02-27 10:00:00

A demencia nem betegség, hanem tünetcsoport, szindróma, amelyet me­móriazavar és lebenytünetek (afázia, agnózia, apraxia vagy a frontális végrehajtó funkciók zavara) alkotnak. A demens betegek száma Magyar­országon 150–300 ezer lehet. Bár demenciát számos betegség okozhat, leg­gyakoribb oka (akár 70%-ban) az Alzheimer-kór. A mindennapi funkciókban zavart okozó demenciát az enyhe kognitív zavar stádiuma előzi meg, azt pedig a prodromális szakasz. A demencia okát nem ismerjük, csak kockázati és protektív tényezőkről tudunk. Mivel a tünetek evolúciója éveket-évti­zedeket vesz igénybe, hosszú idő áll rendelkezésre a kockázati tényezők módosítására, a demencia megjelenésének késleltetésére.

  #3
2015-12-20 18:00:00

A 2-es típusú diabétesz köztudomásúan növeli a kardiovaszkuláris (CV) kockázatot, így egyre nagyobb figyelmet kap az antidiabetikumok CV biz­tonságossága. Az egyes szulfonilureákkal és a rosiglitazonnal kapcsolatos, részben ellentmondásos adatok jól ismertek az irodalomból. Az elmúlt években egyre több adatot hoztak nyilvánosságra a DPP-4-gátlók, illetve a GLP-1-mimetikumok CV biztonságosságáról. Az SGLT-2-gátlók legrégebb óta alkalmazott képviselője, a dapagliflozin kedvező CV hatásait elsőként metaanalízis segítségével értékelték. Egy újabb, empagliflozinnal végzett, prospektív, CV végpontú vizsgálat alapján az SGLT2-gátlók szerepe felér­tékelődhet a 2-es típusú diabétesz mindennapos kezelésében.

hirdetés
hirdetés

blog

Egy 57 éves, frissen kezelni kezdett hypertoniás, dohányzó férfibetegnél korábban, hegymenetben jelentkezett már anginaszerű panasza, ami miatt kardiológushoz előjegyezték. Most favágás közben jelentkezett retrosternalis szorító-markoló fájdalom.

Amennyiben a képalkotó szakemberek számára rendelkezésre áll egy iPhone vagy egy iPad készülék, rengeteg minőségi radiológia-orientált alkalmazás közül választhatnak. A más operációs rendszert használók számára jelenleg sokkal korlátozottabbak a lehetőségek.

Úgy látszik, a fül- orr- gégészetet egyre szorosabb szálak fűzik össze a babasamponnal. Most kiderült, hogy alkalmas nasenendoscopia, azaz orrtükrözés során páramentesítésre is, legalábbis thaiföldi kollégák szerint.

Azok számára, akik tudják, mik a gyógyszer hatóanyagai, a mélyvénás trombózis miatti halálesetekről szóló hír nem annyira meglepő. A Diane kombinációban tartalmaz ciproteron-acetátot és az etinil-ösztradiolt.