hirdetés

Marihuána és autóvezetés fiatalkorban

A fiatalok gyakran ülnek a volán mögé marihuána hatása alatt – állapították meg egy felmérésben, melyben az Egyesült Államok két nagy egyetemén végeztek telefonos kikérdezést a témában.

hirdetés

„Jóval gyakoribb, hogy a fiatalok marihuána hatása alatt autót vezetnek, mint hogy alkoholfogyasztás után ülnek a volán mögé, és ez főként a fiúkra jellemző. E megállapítás egybecseng a baleseti statisztikák adataival” – mondja Jennifer Whitehill, a washingtoni egyetem sérülésprevenciós kutatóközpontjának munkatársa.

Az aktuális marihuánahasználók között 31 százalék volt azok aránya, akik marihuána hatása alatt már vezettek gépjárművet, míg 45 százalék válaszolta, hogy ült már olyan autóban, melynek sofőrje vezetés előtt marihuánát használt. (Aktuális marihuánahasználóként definiálták azokat, akik a megelőző 28 napban legalább egy alkalommal éltek marihuánával.) A férfiak között 44 százalék volt a marihuána hatása alatt autót vezetők aránya, illetve 51 százalék azok aránya, akik ültek már marihuána hatása alatt álló vezető autójában. A nők csoportjában a megfelelő értékek 9 százaléknak, illetve 35 százaléknak adódtak – számoltak be róla egy gyermekgyógyászati konferencián.

A megállapításnak az ad különös jelentőséget, hogy az Egyesült Államok több államában, illetve más országokban is a könnyű drogok legalizálását fontolgatják, melyek további hatással lesznek arra, hogy a fiatalok miként élik meg a droghasználatból adódó veszélyeket.

A vizsgálat egyik helyszíne a University of Washington volt, melynek székhelye a két állam egyike, ahol 2012-ben legálissá nyilvánították a marihuánahasználatot az Egyesült Államokban. A felmérés készítői szerint eredményeik „megfelelő, természetes hosszmetszeti betekintést engednek” a szabályozás szempontjából releváns attitűdökbe és gyakorlatba. Az eddigi szakirodalmi adatok szerint a marihuána két-háromszorosára emeli a közlekedési baleset valószínűségét. Egy nemrégiben elvégzett metaanalízisben kilenc vizsgálat adatait dolgozták fel. Eszerint a marihuána hatása alatt állók 2,7-szer gyakrabban okoznak balesetet, mint a „tiszták”. Egy másik áttekintésben arra a megállapításra jutottak, hogy a kockázatnövekedés összességében kétszeres, és a fatális ütközéseket feldolgozó becslések adták a magasabb értékeket.

A kutatók ugyanakkor megjegyzik, hogy „cseles kérdés annak megválaszolása, hogy a marihuána miként hat közre a balesetekben, és nem könnyű elkülöníteni a marihuána szerepét”. Éppen ezért a kutatás részben annak meghatározására irányult, hogy a marihuána-intoxikáció milyen mértékben rontja az autóvezetési teljesítményt.

A 315 elsőéves hallgató körében az alkoholfogyasztás gyakoribb volt, mint a marihuánahasználat – ahogyan ez várható is volt: 65 százalék válaszolta, hogy fogyasztott alkoholt a megelőző 28 napban, míg a marihuánára vonatkozóan az arány csupán 21 százalék volt. Az alkoholfogyasztók kisebb arányban ültek volán mögé a szer hatása alatt, bár a férfiak 12 százaléka, a nők 3 százaléka elismerte, hogy alkoholfogyasztás után is vezetett már. Ennél is nagyobb volt azok aránya (a férfiak között 21 százalék, a nők között 12 százalék), akik ültek már alkoholhatás alatt vezető sofőr autójában.

A kutatók megkísérelték azonosítani a csökkent autóvezetői képességek szempontjából rizikót jelző tényezőket. Azt találták, hogy a marihuánahasználat után autót vezetők között 5,2-szer nagyobb volt azok aránya, akik maguk is hajlandók beülni marihuána hatása alatt álló sofőr mellé, és 2,5-szer nagyobb azok aránya, akik alkoholfogyasztást követően vezetnek autót. A fiatalabb korban megkezdett marihuánahasználat a marihuánahatás alatti autóvezetés kisebb kockázatával társult.

A hallgatókat arról is megkérdezték, milyen serkentőszert vagy más vényköteles szert használnak nem orvosi javallattal. Viszonylag kevés résztvevő, 4 százalék számolt be ilyenről, akik közül 11 százalék a gyógyszer hatása alatt is vezetett már gépjárművet. A mostani vizsgálatban azonban nem dokumentálták, mennyi idő telt el a tudatmódosító szer fogyasztása és az autóvezetés között.

Dr. S. I.
a szerző cikkei

hirdetés
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 

blog

Egy 57 éves, frissen kezelni kezdett hypertoniás, dohányzó férfibetegnél korábban, hegymenetben jelentkezett már anginaszerű panasza, ami miatt kardiológushoz előjegyezték. Most favágás közben jelentkezett retrosternalis szorító-markoló fájdalom.

Amennyiben a képalkotó szakemberek számára rendelkezésre áll egy iPhone vagy egy iPad készülék, rengeteg minőségi radiológia-orientált alkalmazás közül választhatnak. A más operációs rendszert használók számára jelenleg sokkal korlátozottabbak a lehetőségek.

Úgy látszik, a fül- orr- gégészetet egyre szorosabb szálak fűzik össze a babasamponnal. Most kiderült, hogy alkalmas nasenendoscopia, azaz orrtükrözés során páramentesítésre is, legalábbis thaiföldi kollégák szerint.

Azok számára, akik tudják, mik a gyógyszer hatóanyagai, a mélyvénás trombózis miatti halálesetekről szóló hír nem annyira meglepő. A Diane kombinációban tartalmaz ciproteron-acetátot és az etinil-ösztradiolt.