hirdetés

Mennyire lehet biztonságosan csökkenteni az idős vesebetegek vérnyomását?

A krónikus vesebeteg, idős emberek vérnyomása általában magasabb szisztolés érték és a normálisnál alacsonyabb diasztolés tenzió. Egy új vizsgálat eredményei szerint, ha ezt a jelenlegi terápiás irányelvek által javasolt szintre csökkententjük, a mortalitás nőhet.

hirdetés

A Kidney Disease: Improved Global Outcomes (KDIGO) klinikai terápiás ajánlás szerint, azoknál a krónikus vesebetegeknél, akiknek nincsen porteinuriája, a javasolt vérnyomás érték <140/90 Hgmm, ha viszont albuminuria is észlelhető, 130/80 Hgmm a megkivánt tenzió. Egy új, nagy beteglétszámot tanulmányozó vizsgálat megkérdőjelezi a korábbi ajánlások érvényességét.

Azok a randomizált vizsgálatok, melyeken ezek a javaslatok alapultak, átlagosan fiatalabb betegekkel dolgoztak, elsősorban a vesebetegség progresszióját figyelték és nem a mortalitást. A Memphis Veterans Affairs Medical Center most befejezett tanulmánya, amit az Annals of Internal Medicine közölt, a Veterans Affairs egészségügyi hálózat 651 749 gondozottjának vizsgálatán alapult, akiknek nem végeztek dialízist, vérnyomásukat pedig 2005 és 2012 között megfelelően kontrollálták.

Az amerikai munkacsoport Csaba P. Kövesdy vezetésével összegezte az előbbi betegcsoport adatait. A betegek többsége férfi volt, életkoruk középértéke 73.8 év. Fehérbőrű volt 88 %, csaknem kétharmaduk (62 %) szenvedett 3A krónikus vesebetegségben és 43 % volt cukorbeteg. Vérnyomásuk középértéke 135/72 Hgmm.

A kutatók a szisztolés és a diasztolés vérnyomás 96, lehetséges nyomáskombinációját vizsgálták, tíz higanymilliméteres ugrásokkal < 80/< 40, illetve >2010/>120 Hgmm között. Az átlagosan 5.8 éves megfigyelési idő alatt, a betegeknek több, mint egyharmada meghalt.Eredményeik szerint a legalacsonyabb összhalálozás, kissé emelkedett vérnyomás esetén (130-159 Hgmm szisztolés és 70-98 Hgmm diasztolés tenzió) észlelhető.

Ez azt jelenti, hogy az 1. stádiumú hipertóniások, akiknek szisztolés vérnyomása 140-159 Hgmm, diasztolés értéke 90-99 Hgmm közé esett, kerültek a legkisebb mortalitású csoportba és a normál tenziójúak (<120/

Az Egyesült Államokban a hipertónia betegség kezelésére jelenleg még a Seventh Report of the National Committee on Prevention, Detection, Evaluation, and Treatment of High Blood Pressure, a JNC7 érvényes. „Reméljük, hogy a JNC8 már figyelembe veszi a megfigyeléses adatok és több, klinikai tanulmány eredményeit, melyek azt igazolják, hogy a vérnyomás túlságosan szigorú kontrollja nem mindig előnyös” – mondotta Kövesdy professzor.

A nagy jelentőségű dolgozatokhoz a szerkesztőségek fölkérnek neves szakértőket, hogy kommentálják az eredményeket. Itt is ez történt: a szerkesztőségi közlemény Dena E Rifkin és Mark J. Sarnak tollából származik. „Kövesdy és munkacsoportja azt vizsgálta, hogy krónikus vesebetegek számára mi lehet az optimális vérnyomás. A tanulmány konklúziójával egyetértve úgy tűnik, hogy alacsony diasztolés vérnyomás kezelése, még elfogadható szisztolés tenzió esetén is nagyobb óvatosságot igényel, kiváltképp idős vesebetegeknél, akiknek sokféle társbetegsége is lehet” – írták a szerkesztőségi közleményben.

Dr. M. L.
a szerző cikkei

hirdetés
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 

blog

Egy 57 éves, frissen kezelni kezdett hypertoniás, dohányzó férfibetegnél korábban, hegymenetben jelentkezett már anginaszerű panasza, ami miatt kardiológushoz előjegyezték. Most favágás közben jelentkezett retrosternalis szorító-markoló fájdalom.

Amennyiben a képalkotó szakemberek számára rendelkezésre áll egy iPhone vagy egy iPad készülék, rengeteg minőségi radiológia-orientált alkalmazás közül választhatnak. A más operációs rendszert használók számára jelenleg sokkal korlátozottabbak a lehetőségek.

Úgy látszik, a fül- orr- gégészetet egyre szorosabb szálak fűzik össze a babasamponnal. Most kiderült, hogy alkalmas nasenendoscopia, azaz orrtükrözés során páramentesítésre is, legalábbis thaiföldi kollégák szerint.

Azok számára, akik tudják, mik a gyógyszer hatóanyagai, a mélyvénás trombózis miatti halálesetekről szóló hír nem annyira meglepő. A Diane kombinációban tartalmaz ciproteron-acetátot és az etinil-ösztradiolt.