hirdetés

Növelik-e a tiazid diuretikumok a köszvény kockázatát?

A tiazid típusú vízhajtók adhatók a legtöbb hipertóniás betegnek, aki­nek a köszvényre vonatkozó megbetegedési kockázata csak minimálisan emelkedett (B szintű ajánlás, egy RCT-n alapul). Nem fokozott a kockázat a 60 évesnél idősebb férfiak, továbbá a nők esetében, ugyanakkor eny­hén fokozott (1% körüli) a 60 évesnél fiatalabb férfiak körében (B szintű ajánlás, egy RCT-n alapul). A tiazidok szokásos adagja (< 25 mg) nem nö­veli a köszvény kockázatát, a 25 mg-os és nagyobb adagok viszont igen. A hydrochlorothiazid és a chlorthalidon nem különbözik a köszvény kocká­zata szempontjából. A tiazidok adhatók tünetmentes hiperurikémia esetén, mert az ilyen betegeknél nem fokozzák a köszvény kockázatát (C szintű ajánlás, retrospektív kohorszvizsgálatokon alapul).

A teljes cikket csak regisztrált felhasználóink olvashatják. Kérjük jelentkezzen be az oldalra vagy regisztráljon!

A kulcsos tartalmak megtekintéséhez orvosi regisztráció (pecsétszám) szükséges, amely ingyenes és csak 2 percet vesz igénybe.
E-mail cím:
Jelszó:
Dr. Jeffrey Freund
a szerző cikkei

Dr. Connie Kraus
a szerző cikkei

cimkék

Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 

blog

Egy 57 éves, frissen kezelni kezdett hypertoniás, dohányzó férfibetegnél korábban, hegymenetben jelentkezett már anginaszerű panasza, ami miatt kardiológushoz előjegyezték. Most favágás közben jelentkezett retrosternalis szorító-markoló fájdalom.

Amennyiben a képalkotó szakemberek számára rendelkezésre áll egy iPhone vagy egy iPad készülék, rengeteg minőségi radiológia-orientált alkalmazás közül választhatnak. A más operációs rendszert használók számára jelenleg sokkal korlátozottabbak a lehetőségek.

Úgy látszik, a fül- orr- gégészetet egyre szorosabb szálak fűzik össze a babasamponnal. Most kiderült, hogy alkalmas nasenendoscopia, azaz orrtükrözés során páramentesítésre is, legalábbis thaiföldi kollégák szerint.

Azok számára, akik tudják, mik a gyógyszer hatóanyagai, a mélyvénás trombózis miatti halálesetekről szóló hír nem annyira meglepő. A Diane kombinációban tartalmaz ciproteron-acetátot és az etinil-ösztradiolt.