hirdetés

Okozhat-e májkárosodást az Esmya?

Az Európai Unió vizsgálatot indított annak tisztázására, hogy a Richter Gedeon gyógyszergyár Esmya nevű készítménye vajon károsítja-e a májat.

hirdetés

Az Esmyát (uliprisztál-acetát) az esetenként jelentős menstruációs vérzést, medencetáji fájdalmat okozó jóindulatú méhdaganatok, a méhfibrómák (myomák) kezelésére alkalmazzák.

Az Európai Gyógyszerügynökség (EMA, European Medicines Agency) december 1-jei sajtóközleménye szerint azért indult vizsgálat, mert négy jelentésben is súlyos májkárosodásról számoltak be olyan nők esetén, akiket ezzel a szerrel kezeltek, és a 4 esetből 3 betegnél májátültetést kellett végezni.

Az Európiai Únió tagállamaival szemben az Egyesült Államokban az uliprisztál-acetátot egyelőre nem engedélyezték a méhfibrómák okozta vérzés, anémia, és abdominális fájdalom kezelésére, bár az Allergan cég idén októberben már benyújtotta az FDA-hoz ezirányú kérelmét.

Uliprisztál-acetát az aktív komponense az FDA által sürgősségi fogamzásgátlásra 2010-ben engedélyezett Ella nevű gyógyszernek (Afaxys Pharma), amelyet a klinikusok off-label módon alkalmaznak a myomák kezelésére.

Az Európai Únióban a sürgősségi fogamzásgátlásra engedélyezett uliprisztál-acetát tartalmú szer ellaOne néven van forgalomban (HRA Pharma) és alkalmazásával kapcsolatban eddig még nem merült fel májkárosodás gyanúja.

Az uliprisztál-acetát hatóanyag tartalmú, szájon át alkalmazható Esmyát az EMA a menopauzát még el nem ért, felnőtt (18 év feletti) nők mérsékelt-súlyos tüneteket okozó jóindulatú méhfibrómáinak kezelésére engedélyezte. Az Esmyát azoknak a hölgyeknek, akiknél a myomák műtéti eltávolítását tervezik, rendszerint a műtétet megelőző 3 hónapon át adják tüneteik mérséklésére és a jóindulatú daganatuk méretének csökkentésére. Az Esmya a műtét kiváltására hosszú távon is alkalmazható 3 hónapos, szünetekkel megszakított kúra formájában.

Az EMA becslése alapján mintegy 670 000-re tehető a szert szedő nők száma.

Az uliprisztál-acetát a méhbelhártya (endometrium) növekedését szabályozó progeszteron hormont gátolja. Mivel a progeszteron serkentheti a méhfibrómák növekedését, hatásának gátlása csökkenti a jóindulatú daganatok méretét és a myomák okozta tüneteket.

Az EMA Pharmacovigilance Risk Assessment Committee fogja vizsgálni, hogy van-e oksági kapcsolat az Esmya szedése és a májkárosodás között.

hirdetés
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
Hozzászólások (1 db)
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 
#
A téma igen érdekes, van benne egy súlyos tévedés! A myoma nem azonos a rákkal.A méhfibroma és a méh myoma nem teljesen azonos fogalmak. Van a méh izozatnak jóindulatú
és rosszindulatú daganata. A myoma a méh izomfalának jóindulatú daganata, mely szerencsére viszonylag ritkán mutat rosszindulatú elfajulást (aminek azonban nem rák a
neve.

blog

Egy 57 éves, frissen kezelni kezdett hypertoniás, dohányzó férfibetegnél korábban, hegymenetben jelentkezett már anginaszerű panasza, ami miatt kardiológushoz előjegyezték. Most favágás közben jelentkezett retrosternalis szorító-markoló fájdalom.

Amennyiben a képalkotó szakemberek számára rendelkezésre áll egy iPhone vagy egy iPad készülék, rengeteg minőségi radiológia-orientált alkalmazás közül választhatnak. A más operációs rendszert használók számára jelenleg sokkal korlátozottabbak a lehetőségek.

Úgy látszik, a fül- orr- gégészetet egyre szorosabb szálak fűzik össze a babasamponnal. Most kiderült, hogy alkalmas nasenendoscopia, azaz orrtükrözés során páramentesítésre is, legalábbis thaiföldi kollégák szerint.

Azok számára, akik tudják, mik a gyógyszer hatóanyagai, a mélyvénás trombózis miatti halálesetekről szóló hír nem annyira meglepő. A Diane kombinációban tartalmaz ciproteron-acetátot és az etinil-ösztradiolt.