hirdetés

Palpitatio, ájulás és hirtelen szívhalál: melyik gyermek veszélyeztetett?

Esetismertetések

1. eset

Egy tizenkét éves lány, akinek korábban több alkalommal jelentkezett szívdobogásérzése és kifáradáshoz kapcsolódó ájulása, úszás közben eszméletét vesztette. A közelben lévő testvére mentette ki a vízből. A lány azonnal magához tért, és a perfúziója is helyreállt. Családi kórtörténet említésre méltó eleme a lány bátyjának megmagyarázhatatlan hirtelen halála. A beteg fizikális vizsgálata nem igazolt eltérést. A mellkasröntgenlelet negatív volt, az EKG-vizsgálat azonban sinus ritmust és 0,52 s-os korrigált Q-T intervallumot jelzett.

2. eset

Egy 16 éves tájfutó több alkalommal eszméletét veszítette. Minden alkalommal elkapták, mielőtt elesett volna, és rövid pihenés után folytathatta előző tevékenységét. Sem családi, sem egyéni kórelőzményében nem fordult elő jelentősebb betegség. A fizikális vizsgálat során sem találtak eltérést. A mellkasi röntgenfelvétel ép viszonyokat igazolt, és az EKG-vizsgálat is normálisnak megfelelő görbét adott, míg a billenőasztalos vizsgálat során nagyfokú bradycardia, valamint vérnyomáseséssel kísért, syncope közeli állapot jelentkezett. A betegnek fokozott folyadékfogyasztást és edzés előtt sótabletták szedését javasolták. Az ájulásos epizódok a kezelést követően nem ismétlődtek többé.

Áttekintés

A gyermekgyógyász gyakran találja szemben magát szívdobogásérzés és ájulás panaszaival, melyek többnyire jóindulatúak, de súlyos kardiális események előjelei is lehetnek. Ezen események legtragikusabb következménye agykárosodás vagy hirtelen szívhalál is lehet. Ezért fontos megkülönböztetni az ájulás és palpitatio viszonylag jóindulatú formáit azoktól a típusoktól, melyek gyakrabban társulnak hirtelen szívhalálhoz.

A teljes cikket csak regisztrált felhasználóink olvashatják. Kérjük jelentkezzen be az oldalra vagy regisztráljon!

A kulcsos tartalmak megtekintéséhez orvosi regisztráció (pecsétszám) szükséges, amely ingyenes és csak 2 percet vesz igénybe.
E-mail cím:
Jelszó:
Anjan S. Batra, MD, Arno R. Hohn, MD
a szerző cikkei

cimkék

Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 

blog

Egy 57 éves, frissen kezelni kezdett hypertoniás, dohányzó férfibetegnél korábban, hegymenetben jelentkezett már anginaszerű panasza, ami miatt kardiológushoz előjegyezték. Most favágás közben jelentkezett retrosternalis szorító-markoló fájdalom.

Amennyiben a képalkotó szakemberek számára rendelkezésre áll egy iPhone vagy egy iPad készülék, rengeteg minőségi radiológia-orientált alkalmazás közül választhatnak. A más operációs rendszert használók számára jelenleg sokkal korlátozottabbak a lehetőségek.

Úgy látszik, a fül- orr- gégészetet egyre szorosabb szálak fűzik össze a babasamponnal. Most kiderült, hogy alkalmas nasenendoscopia, azaz orrtükrözés során páramentesítésre is, legalábbis thaiföldi kollégák szerint.

Azok számára, akik tudják, mik a gyógyszer hatóanyagai, a mélyvénás trombózis miatti halálesetekről szóló hír nem annyira meglepő. A Diane kombinációban tartalmaz ciproteron-acetátot és az etinil-ösztradiolt.