hirdetés

Postmenopausa és emlőrák

Melyek a postmenopausában lévő nők szűrésének irányelvei? A mammographia megfelel-e a célnak? Ki részesüljön kemoprofilaxisban? Ezekre és más fontos kérdésekre keres választ összefoglalónk.

A postmenopausában lévő nők emlőrákjának felismerési, kezelési és követési stratégiája gyors változáson megy keresztül: a korai felismerés eredményeként javul a kórjóslat, az emlőrák túlélőinek változókori tüneteire hormonpótló kezelés indokolt, és elérhetővé váltak a rák megelőzésére alkalmas gyógyszerek is. Egy tanulmány szerint az egyik ilyen gyógyszer, a tamoxifen 50%-kal mérsékli az invazív emlőrák kockázatát.1 Atípusos hyperplasia és lobularis carcinoma in situ esetén a relatív kockázat csökkenése még kifejezettebb. Egy másik szelektív ösztrogénreceptor-modulátor (SERM), a raloxifen hasonló mértékben enyhíti az emlőrák veszélyét azoknál, akik osteoporosis kezelése céljából szedik a szert. Az emlőrák kockázatának megítélése és a gyógyszeres megelőzésről szóló tanácsadás egyre inkább az emlőrákszűrés és az egészségvédelem alapvető elemévé válik.

A postmenopausában lévő nők szűrése

A megfelelő szűrés 25–30%-kal csökkenti az 50–75 éves nők emlőrák miatti halálozását.2 Az American Cancer Society a nők számára 20 éves kortól havonta javasolja az emlő önvizsgálatát, 20–39 éves korban pedig 3 évenként klinikai emlővizsgálat ajánlott.

A teljes cikket csak regisztrált felhasználóink olvashatják. Kérjük jelentkezzen be az oldalra vagy regisztráljon!

A kulcsos tartalmak megtekintéséhez orvosi regisztráció (pecsétszám) szükséges, amely ingyenes és csak 2 percet vesz igénybe.
E-mail cím:
Jelszó:
Frederick Naftolin, MD, DPhil, Dahlia Mishell Sataloff, MD és Trudy L. Bush, PhD, MHS
a szerző cikkei

cimkék

Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 

blog

Egy 57 éves, frissen kezelni kezdett hypertoniás, dohányzó férfibetegnél korábban, hegymenetben jelentkezett már anginaszerű panasza, ami miatt kardiológushoz előjegyezték. Most favágás közben jelentkezett retrosternalis szorító-markoló fájdalom.

Amennyiben a képalkotó szakemberek számára rendelkezésre áll egy iPhone vagy egy iPad készülék, rengeteg minőségi radiológia-orientált alkalmazás közül választhatnak. A más operációs rendszert használók számára jelenleg sokkal korlátozottabbak a lehetőségek.

Úgy látszik, a fül- orr- gégészetet egyre szorosabb szálak fűzik össze a babasamponnal. Most kiderült, hogy alkalmas nasenendoscopia, azaz orrtükrözés során páramentesítésre is, legalábbis thaiföldi kollégák szerint.

Azok számára, akik tudják, mik a gyógyszer hatóanyagai, a mélyvénás trombózis miatti halálesetekről szóló hír nem annyira meglepő. A Diane kombinációban tartalmaz ciproteron-acetátot és az etinil-ösztradiolt.