Sepsis és szisztémás gyulladásos reakció - kezelés

Főbb tézisek:

  1. A sepsis kezelésének elsődleges tényezői a góc semlegesítése és a fertőzések kezelése.
  2. A sepsisben szenvedő beteg életben maradása szempontjából a lehető legkorábban kezdett, megfelelően irányított térfogatpótlásnak és katecholamin-kezelésnek döntő szerepe van.
  3. Szeptikus betegek esetében előnyben kell részesíteni az enterális táplálást.

Bizonyítékokon alapuló gyógyítás konszenzusos kezelés helyett

A sepsis kezelése jelenleg „konszenzuson”, vagyis az orvos egyéni tapasztalatán és az orvosnak vagy az intézménynek a sepsis kezelésével kapcsolatos szokásain alapul. A hatékony eljárásnak azonban „bizonyítékokon” kell alapulnia, azaz figyelembe kell vennie azokat az információkat, amelyek szerencsés esetben sok beteg adatainak szisztematikus feldolgozásából származnak. Az alábbiakban részletezendő kezelési ajánlások az egyes vizsgálatok eredményeinek elemzésére („evidence based medicine”, „outcome research”) és a bizonyítékok osztályozására (1. táblázat) épülnek. A legfrissebb állásfoglalásokat az irodalomjegyzék tartalmazza.

A sepsis kezelésének alapelvei

  1. A sepsis-kezelés öt fő eleme a következő:
    a góc semlegesítése;
  2. a fertőzés megszüntetésére irányuló kezelés;
  3. a csökkent működésű szervek támogatását célzó kezelés (kezdetben fokozott hangsúlyt helyezve a szív és a keringési rendszer támogatására, illetve a megfelelő szöveti oxigenizáció fenntartására);
  4. megfelelő táplálás, általános intenzív kezelés és ápolás;
  5.  a toxin-/mediátorhálózat megszakítása semlegesítés, antagonizálás, elimináció, valamint antiinflammatorikus és immunmoduláns beavatkozások segítségével (adjuváns sepsis-kezelés).

A teljes cikket csak regisztrált felhasználóink olvashatják. Kérjük jelentkezzen be az oldalra vagy regisztráljon!

A kulcsos tartalmak megtekintéséhez orvosi regisztráció (pecsétszám) szükséges, amely ingyenes és csak 2 percet vesz igénybe.
E-mail cím:
Jelszó:
U. Müller-Werdan
a szerző cikkei

cimkék

Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 

blog

Egy 57 éves, frissen kezelni kezdett hypertoniás, dohányzó férfibetegnél korábban, hegymenetben jelentkezett már anginaszerű panasza, ami miatt kardiológushoz előjegyezték. Most favágás közben jelentkezett retrosternalis szorító-markoló fájdalom.

Amennyiben a képalkotó szakemberek számára rendelkezésre áll egy iPhone vagy egy iPad készülék, rengeteg minőségi radiológia-orientált alkalmazás közül választhatnak. A más operációs rendszert használók számára jelenleg sokkal korlátozottabbak a lehetőségek.

Úgy látszik, a fül- orr- gégészetet egyre szorosabb szálak fűzik össze a babasamponnal. Most kiderült, hogy alkalmas nasenendoscopia, azaz orrtükrözés során páramentesítésre is, legalábbis thaiföldi kollégák szerint.

Azok számára, akik tudják, mik a gyógyszer hatóanyagai, a mélyvénás trombózis miatti halálesetekről szóló hír nem annyira meglepő. A Diane kombinációban tartalmaz ciproteron-acetátot és az etinil-ösztradiolt.