hirdetés

Serdülőkori dohányzás, légúti tünetek és sürgősségi osztályos ellátás

A dohányzás elleni kampányok ellenére még mindig nagyon magas a serdülőkorú dohányosok aránya, az Egyesült Államokban például 9,6 millió ra teszik a számukat. A nem dohányzók szempontjából a dohányfüst­expozíció (TSE, tobacco smoke exposure) kerülése a védelem egyetlen eszköze. Bizonyított, hogy a dohányfüst hatásának kitett serdülők körében jelentősen megemelkedik a köhögés, zihálás, akut légúti fertőzések, tüdőgyulladás, fülproblémák és asztma kockázata. Bár a TSE a gyermekkori asztma jól ismert kockázati tényezője, kevesebbet tudunk az asztmában nem szenvedő serdülők tünettanáról. A TSE-vel összefüggő betegségek megnövelhetik az iskolából mulasztott napok számát; összefüggést igazoltak például a gyermek környezetében élő dohányosok száma és a mulasztott iskolai napok száma között. Ezen túlmenően serdülőknél fordított korreláció mutatkozik a fizikai aktivitás és az aktív dohányzás között. Az aktív és passzív dohányzás egyaránt az általános egészségi állapot romlásával függ össze.

A teljes cikket csak regisztrált felhasználóink olvashatják. Kérjük jelentkezzen be az oldalra vagy regisztráljon!

A kulcsos tartalmak megtekintéséhez orvosi regisztráció (pecsétszám) szükséges, amely ingyenes és csak 2 percet vesz igénybe.
E-mail cím:
Jelszó:
Dr. Simonfalvi Ildikó
a szerző cikkei

cimkék

Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 
hirdetés

blog

Egy 57 éves, frissen kezelni kezdett hypertoniás, dohányzó férfibetegnél korábban, hegymenetben jelentkezett már anginaszerű panasza, ami miatt kardiológushoz előjegyezték. Most favágás közben jelentkezett retrosternalis szorító-markoló fájdalom.

Amennyiben a képalkotó szakemberek számára rendelkezésre áll egy iPhone vagy egy iPad készülék, rengeteg minőségi radiológia-orientált alkalmazás közül választhatnak. A más operációs rendszert használók számára jelenleg sokkal korlátozottabbak a lehetőségek.

Úgy látszik, a fül- orr- gégészetet egyre szorosabb szálak fűzik össze a babasamponnal. Most kiderült, hogy alkalmas nasenendoscopia, azaz orrtükrözés során páramentesítésre is, legalábbis thaiföldi kollégák szerint.

Azok számára, akik tudják, mik a gyógyszer hatóanyagai, a mélyvénás trombózis miatti halálesetekről szóló hír nem annyira meglepő. A Diane kombinációban tartalmaz ciproteron-acetátot és az etinil-ösztradiolt.