hirdetés

Sikeres fogyás, jobb alvás

Már korábban is voltak vizsgálatok, melyek szerint fogyás esetén nem csak a fizikai állapot javul, hanem az éjszakai nyugalom is. Egy újabb vizsgálat szerint is nő az alvás időtartama, ha csökken a testsúly.

hirdetés

Az Endokrinológusok Nemzetközi Társasága és az Endokrin Társaság idei kongresszusának szinhelye Chicago, ahol nagy érdeklődést keltett az University of Pennsylvania kutatóinak előadása, A Nasreen Alfanis vezette munkacsoport végezte a két évig tartó vizsgálatot, melynek neve angol betűszó: POWER-UP (Practice-based Opportunities for WEight Reduction at the University of Pennsylvania) volt.

A tanulmányban 311 túlsúllyal küzdő nő és 79 elhízott férfi vett részt. A 390 vizsgálati alanyt véletlenszerűen három vizsgálati csoportba sorolták. Az egyik csoport negyedévenként találkozott kezelőorvosával és nyomtatott tanácsokat kapott az eredményes fogyáshoz. A második csoport tagjai a negyedévenkénti orvosi ellenőrzés mellett rendszeresenkonzultálhattak dietetikussal, míg a harmadik csoportba sorolt nők és férfiak mindezeken kívül gyógyszeres segítséget is igénybe vehettek.

Az eredményeket fél év, majd két év után értékelték. Hat hónap múltán az első csoport tagjainak súlycsökkenése átlagosan 2, a második csoporté 4, míg a harmadik, szükség esetén gyógyszerrel is támogatottak csaknem 8 kilóval lettek könnyebbek.

Azok, akiknek eredeti súlya legalább öt százalékot meghaladó mértékben csökkent, átlagosan 22 perccel aludtak többet éjszakánként, mint azok, akik kisebb mértékben, vagy egyáltalán nem fogytak. A testsúlyvesztéssel párhuzamosan a kiegyensúlyozottság és a hangulat is jelentősen javult mind a pszihológiai próbák , mind a személyes tapasztalatok tanúsága szerint.

A vizsgálat végén, két év elteltével a kedvező pszichés hatás még akkor is megmaradt, ha a testsúly ismét növekedett. Az előadók és tisztában vannak azzal, hogy következtetések levonásához további vizsgálatokra van szükség.

Dr. M. L.
a szerző cikkei

hirdetés
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 

blog

Egy 57 éves, frissen kezelni kezdett hypertoniás, dohányzó férfibetegnél korábban, hegymenetben jelentkezett már anginaszerű panasza, ami miatt kardiológushoz előjegyezték. Most favágás közben jelentkezett retrosternalis szorító-markoló fájdalom.

Amennyiben a képalkotó szakemberek számára rendelkezésre áll egy iPhone vagy egy iPad készülék, rengeteg minőségi radiológia-orientált alkalmazás közül választhatnak. A más operációs rendszert használók számára jelenleg sokkal korlátozottabbak a lehetőségek.

Úgy látszik, a fül- orr- gégészetet egyre szorosabb szálak fűzik össze a babasamponnal. Most kiderült, hogy alkalmas nasenendoscopia, azaz orrtükrözés során páramentesítésre is, legalábbis thaiföldi kollégák szerint.

Azok számára, akik tudják, mik a gyógyszer hatóanyagai, a mélyvénás trombózis miatti halálesetekről szóló hír nem annyira meglepő. A Diane kombinációban tartalmaz ciproteron-acetátot és az etinil-ösztradiolt.