hirdetés

ST-eleváció nélküli akut coronaria-szindróma – diagnosztika

Főbb tézisek

  1. Az 1 mV-ot meghaladó mértékű ST-depresszió a nyugalmi EKG-n az akut coronaria-szindrómában (ACS) szenvedő betegek fokozott kockázatának jó előrejelzője. Ezzel szemben a T-hullám-elváltozások nem növelik számottevően a kockázatot.
  2. Az ACS-ben megfigyelhető troponinszint-emelkedést myocardialis microinfarctusok okozzák. Ezek a sérülékeny plakk rupturája nyomán szabaddá váló trombotikus anyag perifériás embolisatiójából erednek. A troponinok ACS esetén a kockázati besorolás megfelelő markereinek bizonyultak.
  3. A következő tényezők fennállásakor sorolandók az ACS-ben szenvedők a nagy kockázatú csoportba: ST-depresszió a nyugalmi EKG-n, troponinszint-emelkedés, diabetes mellitus, instabil keringés, kamrai ritmuszavar (kamrai tachycardia/kamrafibrilláció), postinfarctusos angina.

A nyugati országokban a koszorúérbetegség áll az első helyen a haláloki statisztikában. Gyakorisága a jövőben is növekedni fog, ezért kiemelt helyet foglal el a mindennapi diagnosztikában és terápiában.

A koszorúér-betegség klinikai képe igen változó. Elkülöníthető egymástól egy krónikus fázis terheléskor fellépő stabil panaszegyüttessel és egy heveny, életveszélyes fázis hirtelen fellépő vagy gyorsan súlyosbodó panaszegyüttessel; utóbbi az úgynevezett akut coronaria-szindróma (ACS). Az ACS 6 hónapos letalitása a Euro Heart Survey6 és a GRACE regiszter3 szerint kb. 12%.

Az ACS-re a nyugalomban vagy a legkisebb terhelésre is fellépő heveny mellkasi fájdalom jellemző. A kórkép magába foglalja az instabil angina pectorist, az ST-eleváció nélküli myocardialis infarctust (NSTEMI) és az ST-elevációval járó, klasszikus myocardialis infarctust (STEMI; 1. ábra). Az új definíció szerint minden troponinszint-emelkedés szív-infarctust jelent.

A következőkben az ST-eleváció nélküli ACS diagnosztikáját és kezelését ismertetjük. Ehhez az Európai Kardiológiai Társaság ajánlásait („Task Force Report”) vesszük alapul.

A teljes cikket csak regisztrált felhasználóink olvashatják. Kérjük jelentkezzen be az oldalra vagy regisztráljon!

A kulcsos tartalmak megtekintéséhez orvosi regisztráció (pecsétszám) szükséges, amely ingyenes és csak 2 percet vesz igénybe.
E-mail cím:
Jelszó:
M. Weber - C. Hamm
a szerző cikkei

cimkék

Olvasói vélemény: 2,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 

blog

Egy 57 éves, frissen kezelni kezdett hypertoniás, dohányzó férfibetegnél korábban, hegymenetben jelentkezett már anginaszerű panasza, ami miatt kardiológushoz előjegyezték. Most favágás közben jelentkezett retrosternalis szorító-markoló fájdalom.

Amennyiben a képalkotó szakemberek számára rendelkezésre áll egy iPhone vagy egy iPad készülék, rengeteg minőségi radiológia-orientált alkalmazás közül választhatnak. A más operációs rendszert használók számára jelenleg sokkal korlátozottabbak a lehetőségek.

Úgy látszik, a fül- orr- gégészetet egyre szorosabb szálak fűzik össze a babasamponnal. Most kiderült, hogy alkalmas nasenendoscopia, azaz orrtükrözés során páramentesítésre is, legalábbis thaiföldi kollégák szerint.

Azok számára, akik tudják, mik a gyógyszer hatóanyagai, a mélyvénás trombózis miatti halálesetekről szóló hír nem annyira meglepő. A Diane kombinációban tartalmaz ciproteron-acetátot és az etinil-ösztradiolt.