hirdetés

STENO-2 követés

A Steno-2 tanulmány számos kardiovaszkuláris kockázati tényező intenzív, célérték-orientált, nem farmakológiai és farmakológiai kezelésének eredményességét vizsgálta 2-es típusú diabetesben szenvedő betegek prospektív megfigyelése kapcsán. A Steno-2 kohorszot az aktív vizsgálati periódus (átlagosan 7,8 év követés) után tovább követték (még átlagosan 5,5 évig), de a strukturált intenzív kezelést befejezték. Az eredetileg az intenzív kezelési ágon lévő betegek kezelésén nem változtattak, az eredetileg konvencionálisan kezelt betegeknek viszont felajánlották az intenzív kezelési rendszert. A betegeket 2006-ban újra megvizsgálták, a közben elhunytakról halálozási adatokat szereztek be. A zárást követő obszervációs vizsgálattól adatokat reméltek a halálozás alakulásáról, amelyet az aktív kezelési periódus (7,8 év) végén önállóan nem lehetett értékelni. A követés egyértelműen igazolta, hogy 2-es típusú cukorbetegségben a minden kóros kardiovaszkuláris kockázati tényezőre kiterjedő erélyes, kitartó, a célérték elérésére törekvő kezelés számottevően csökkenti a halálozást, a kardiovaszkuláris események kialakulását és a diabetes-specifikus idült szövődmények progresszióját.

A teljes cikket csak regisztrált felhasználóink olvashatják. Kérjük jelentkezzen be az oldalra vagy regisztráljon!

A kulcsos tartalmak megtekintéséhez orvosi regisztráció (pecsétszám) szükséges, amely ingyenes és csak 2 percet vesz igénybe.
E-mail cím:
Jelszó:
Prof. dr. Jermendy György
a szerző cikkei

cimkék

Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 

blog

Egy 57 éves, frissen kezelni kezdett hypertoniás, dohányzó férfibetegnél korábban, hegymenetben jelentkezett már anginaszerű panasza, ami miatt kardiológushoz előjegyezték. Most favágás közben jelentkezett retrosternalis szorító-markoló fájdalom.

Amennyiben a képalkotó szakemberek számára rendelkezésre áll egy iPhone vagy egy iPad készülék, rengeteg minőségi radiológia-orientált alkalmazás közül választhatnak. A más operációs rendszert használók számára jelenleg sokkal korlátozottabbak a lehetőségek.

Úgy látszik, a fül- orr- gégészetet egyre szorosabb szálak fűzik össze a babasamponnal. Most kiderült, hogy alkalmas nasenendoscopia, azaz orrtükrözés során páramentesítésre is, legalábbis thaiföldi kollégák szerint.

Azok számára, akik tudják, mik a gyógyszer hatóanyagai, a mélyvénás trombózis miatti halálesetekről szóló hír nem annyira meglepő. A Diane kombinációban tartalmaz ciproteron-acetátot és az etinil-ösztradiolt.