hirdetés

Tényleg véd a bukósisak!

Világszerte mind többen motoroznak, és a balesetek száma ennek megfelelően nő. Egy új vizsgálat igazolta, hogy ahol motorra ülni csak sisakot viselve lehet, sokkal kevesebb a baleset okozta agyi károsodás, mint ott, ahol a sisak használata csak a fiataloknak kötelező.

hirdetés

San Francisco adott otthont idén az amerikai sebészek kongresszusának, ahol fontos téma volt a közlekedési balesetek okozta agysérülések kérdése.

K. Tinsley Anderson és munkacsoportja Arizonában dolgozik, és a Centers for Disease Control and Prevention (CDC) adatait fölhasználva kimutatta, hogy az amerikai állampolgárok közül ma többen járnak motorkerékpárral, mint korábban bármikor. Ez megmagyarázza, hogy mind több a motorbaleset, és halálozásuk aránya is egyre nagyobb. A sebészek kiemelik, hogy csupán 19 amerikai államban és Columbia területén kötelező a motorosoknak sisakot viselni életkoruktól függetlenül. Más államokban a bukósisak csak 18 éves vagy 21 éves kor alatt kötelező.

A kutatók 2011-től gyűjtötték a baleset következtében kórházba fölvett betegek adatait. Összesen 1 165 150 beteg került trauma miatt sürgősségi ellátásra 39 államból. Közülük 598 motoros szenvedett balesetet vezetőként vagy utasként. Az egyes eseteket csoportosították aszerint, hogy az adott államban mindenkinek, aki a motoron utazott, sisakot kellett-e (kellett volna-e) viselni, illetve 18 éves vagy 21 éves kor alatt volt kötelező a bukósisak-viselés.

A vizsgálat adatai szerint az agy baleseti sérülése szignifikánsan ritkább volt ott, ahol a bukósisak kötelező része a motorral utazásnak, mint ott, ahol kortól függő szabályozás volt érvényben. A számítások azt mutatták, hogy ezer motorbalesetből agyi károsodás 307esetben következett be, ha az adott helyen csak a 18 éven aluliak számára volt a sisak kötelező; 366 sérülés járt agyi következménnyel, ha 21 év alatt kellett sisakot viselni; míg ahol mindenki számára kötelező volt a bukósisak, ott 282 agyi sérülés adódott.

A fejet ért balesetek mortalitása is azt bizonyította, hogy kedvezőbb a helyzet azokban az államokban, ahol a bukósisak viselése mindenki számára áthághatatlan kötelezettség. A fiatalok két és félszer ritkábban fejezték be életüket motorbaleset miatt ott, ahol a sisak általánosan kötelező.

„Vizsgálatunk azért egyedülálló, mert tényekkel igazolja, hogy a bukósisak kötelező viselése életeket ment. Ez a gyerekekre is érvényes, tehát az utasokra is vonatkozik” – hangzott el az előadásban. A társszerző, Bellal Joseph professzor azt tette hozzá, hogy az eredmények nyilvánosságra kerülése talán a bukósisak hordására ösztönzi a motorosokat azokban az államban is, ahol a sisak nem kötelező…

Magyarországon a motorosoknak életkoruktól függetlenül bukósisakot kell viselniük, de a kerékpárosoknak csak akkor, ha lakott területen kívül 40 km/óránál nagyobb sebességgel haladnak. A biciklisták figyelmét tehát érdemes lenne felhívni Anderson és Joseph kutatási eredményeire.

 

Dr. M. L.
a szerző cikkei

hirdetés
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 

blog

Egy 57 éves, frissen kezelni kezdett hypertoniás, dohányzó férfibetegnél korábban, hegymenetben jelentkezett már anginaszerű panasza, ami miatt kardiológushoz előjegyezték. Most favágás közben jelentkezett retrosternalis szorító-markoló fájdalom.

Amennyiben a képalkotó szakemberek számára rendelkezésre áll egy iPhone vagy egy iPad készülék, rengeteg minőségi radiológia-orientált alkalmazás közül választhatnak. A más operációs rendszert használók számára jelenleg sokkal korlátozottabbak a lehetőségek.

Úgy látszik, a fül- orr- gégészetet egyre szorosabb szálak fűzik össze a babasamponnal. Most kiderült, hogy alkalmas nasenendoscopia, azaz orrtükrözés során páramentesítésre is, legalábbis thaiföldi kollégák szerint.

Azok számára, akik tudják, mik a gyógyszer hatóanyagai, a mélyvénás trombózis miatti halálesetekről szóló hír nem annyira meglepő. A Diane kombinációban tartalmaz ciproteron-acetátot és az etinil-ösztradiolt.