hirdetés

Tisztelt Kolléganők és Kollégák!

Legújabb számunk szerkesztőségi közleménye az originális biológiai készítményeket követő termékek, a hasonló biológiai készítmények biohasonlóságvizsgálatának kérdésével foglalkozik. Mivel az originális biológiai készítmények rendkívül drágák, az olcsóbb hasonló biológiai termékek megjelenése nagy jelentőséggel bír az orvoslás számos területén. Ide tartozik többek között a növekedési hormont pótló kezelés, valamint a különböző típusú interferonok és az elsősorban a vesebetegek anaemiájának kezelésében jól bevált eritropoetin alkalmazása.
   A szimpózium a szájüregi daganatos, daganatmegelőző és egyéb elváltozásokkal foglalkozik. A kérdéskörnek különös jelentőséget ad az a szomorú tény, hogy Magyarországon az ilyen lokalizációjú rosszindulatú daganatos elváltozások okozta halálozás kiemelkedően nagy, és az elmúlt 30 évben ötszörösére növekedett. Az ilyen daganatok korai stádiumban történő felismeréséhez nem kellene drága szűrőprogramokat indítani, a veszélyeztetett populáció – dohányosok és alkoholbetegek – jól ismert.Mindezek alapján odafigyeléssel és egyszerű fizikális vizsgálattal jelentős mértékben csökkenthető lenne a szájüregi daganatokkal összefüggő halálozás.
   Az Epstein–Barr-vírus okozta fertőzések szerológiai diagnosztikájának értékelése sokszor nem könnyű feladat. A német szerzők jól áttekinthető közleményükben egyértelmű ajánlásokat fogalmaznak meg a diagnosztikára vonatkozóan. Kommentárjában Nagy Károly professzor úr fontos elméleti és gyakorlati szempontokkal egészíti ki a közlemény legfontosabb megállapításait.
   A korszerű endovaszkuláris módszerek lehetőségeit és a hagyományos érsebészeti beavatkozások mai szerepét ismertető közleményt Dr. Entz László értékes, a hazai viszonyokat és ajánlásokat részletesen bemutató kommentárja egészíti ki.
   Érdekes és nagy jelentőségű kórkép a Takotsubo-szindróma, melyet a legtöbbször erős érzelmi megrázkódtatást követő stenocardia, ST-eleváció és T-hullám-inverzió, a szívspecifikus enzimek normális vagy alig emelkedett szintje jellemez. A kórkép elsősorban a postmenopausás nőket érinti, prognózisa jó. Ha a kórelőzményi adatok alapján gondolunk a Takotsubo-szindróma lehetőségére, akkor az érintetteket megkímélhetjük a felesleges beavatkozástól.
  A gyermekbántalmazás fogalomkörében sajnos még az orvosok egy része is meglehetősen tájékozatlan. Itt közölt cikkünkből és Schuler Dezső professzor úr kommentárjából kiderül, hogy a fizikai bántalmazás és a szexuális zaklatás mellett az elhanyagolás és az érzelmi bántalmazás is fontos típusa a bántalmazásnak. A kockázati tényezők ismerete és felismerése a megelőzés szempontjából is nagy fontossággal bír,mert megfelelő gondozással a gyermekbántalmazás előfordulását jelentősen csökkenteni lehet.
  Folyóiratunk nem először foglakozik az onkológiai sürgősségi állapotokkal. A daganatos betegek életkilátásai az elmúlt években jelentősen javultak, amiben a közvetlen daganatellenes kezelések fejlődése mellett jelentős szerepe van a szupportív terápia fejlődésének is.Gondoljunk csak a korszerű intravénás biszfoszfonátok alkalmazására hypercalcaemia esetén, vagy az agranulocytosisos betegek sepsisének korszerű antibiotikum-kezelésére. Ezekkel a kérdésekkel és több más metabolikus és strukturális onkológiai sürgősségi állapot ellátásának korszerű lehetőségeivel foglalkozik a közlemény.
   E számunkban a multicentrikus, kontrollált vizsgálatok közül egy diabetológiai vizsgálat ismertetését olvashatják Jermendy György professzor úr tollából. Az EKG-elemzés és a betegtájékoztató biztosan jó gyakorlati segítséget nyújt majd a kollégáknak és az általuk ellátott betegeknek.
  Bízom benne, hogy a nyári periódusban is sikerül felkeltenünk érdeklődésüket közleményeinkkel és az azokhoz kapcsolódó kommentárokkal.

A teljes cikket csak regisztrált felhasználóink olvashatják. Kérjük jelentkezzen be az oldalra vagy regisztráljon!

A kulcsos tartalmak megtekintéséhez orvosi regisztráció (pecsétszám) szükséges, amely ingyenes és csak 2 percet vesz igénybe.
E-mail cím:
Jelszó:
Dr. Szathmári Miklós
a szerző cikkei

cimkék

Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 

blog

Egy 57 éves, frissen kezelni kezdett hypertoniás, dohányzó férfibetegnél korábban, hegymenetben jelentkezett már anginaszerű panasza, ami miatt kardiológushoz előjegyezték. Most favágás közben jelentkezett retrosternalis szorító-markoló fájdalom.

Amennyiben a képalkotó szakemberek számára rendelkezésre áll egy iPhone vagy egy iPad készülék, rengeteg minőségi radiológia-orientált alkalmazás közül választhatnak. A más operációs rendszert használók számára jelenleg sokkal korlátozottabbak a lehetőségek.

Úgy látszik, a fül- orr- gégészetet egyre szorosabb szálak fűzik össze a babasamponnal. Most kiderült, hogy alkalmas nasenendoscopia, azaz orrtükrözés során páramentesítésre is, legalábbis thaiföldi kollégák szerint.

Azok számára, akik tudják, mik a gyógyszer hatóanyagai, a mélyvénás trombózis miatti halálesetekről szóló hír nem annyira meglepő. A Diane kombinációban tartalmaz ciproteron-acetátot és az etinil-ösztradiolt.