hirdetés

Új anyag a rákos nyirokcsomók feltérképezéséhez

A San Diegó-i Kaliforniai Egyetem (UCSD) orvoskarának kutatói kimutatták, hogy egy új, a képalkotáshoz használt festék, amelyet az egyetem rákközpontjában fejlesztettek ki, igen hatásosan, a jelenleg használt festéknél jobban mutatja ki azokat a nyirokcsomókat, amelyeket elért a rák.

hirdetés

A San Diegó-i Kaliforniai Egyetem (UCSD) orvoskarának kutatói kimutatták, hogy egy új, a képalkotáshoz használt festék, amelyet az egyetem rákközpontjában fejlesztettek ki, igen hatásosan, a jelenleg használt festéknél jobban mutatja ki azokat a nyirokcsomókat, amelyeket elért a rák.

Eddig az erre a célra használt standard festék a vitális kék volt (és van); az új anyagot, egy radioaktív festéket pedig Technécium Tc-99 tilmanoceptnek nevezik. A vele végzett fázis III klinikai vizsgálat eredményeit az Annals of Surgical Oncology-ban tették közzé online.

A tilmanocept egy újonnan kifejlesztett radiofarmakon, amelyet specifikusan az őrszem nyirokcsomók kimutatására hoztunk létre” – mondta David R. Vera, az UCSD radiológia professzora, a szer megalkotója. „Ez a molekula egy új eszköz, amivel a sebészek a műtőben pontosan kimutathatják a melanómát és az emlőrákot és megállapíthatják, hogy milyen stádiumúak.”

Március 13-án az USA Élelmiszer- és Gyógyszerügyi Hatósága engedélyezte a tilmanocept használatát.

A rák diagnózisának felállítása után a sebészek biztosak akarnak lenni abban, hogy a rák nem terjedt még át a beteg nyirokcsomóira, elsősorban az őrszem nyirokcsomókra, mivel ezeket érik el először a ráksejtek. Ennek érdekében műtétileg eltávolítják a megfelelő őrszem nyirokcsomókat és megvizsgálják őket.

„Az, hogy a tilmanocepttel több rákos nyirokcsomót lehet azonosítani, lehetővé teszi majd a beteg jobb posztoperatív ellátását, főleg akkor, ha a páciensnek egynél több pozitív őrszem nyirokcsomója van” – mondta dr. Anne Wallace, az UCSD sebészprofesszora, a vizsgálat vezetője.

A tilmanoceptet felvett nyirokcsomók azonosítása igen egyszerű: csupán egy kézi sugárzásmérőre van szükség hozzá, melyet a nyirokcsomó fölé helyeznek.

A mostani vizsgálatba 13 centrum 148 emlőrákos betegét vonták be. Minden beteg kapott injekcióban tilmanoceptet és vitális kék festéket is. Azokat a nyirokcsomókat, amelyekről a műtét közben kimutatták, hogy radioaktív és/vagy kékre színeződött, kimetszették és szövettani vizsgálatot végeztek rajtuk.

Összesen 209 nyirokcsomót festett meg a vitális kék festék, s ezek közül 207 (99,04%, p<0,0001) a tilmanoceptet is felvette, s radioaktív lett. A tilmanocept összesen 320 nyirokcsomót tett pozitívvá, amelyek közül a vitális kék csak 207-et (64,7%) festett meg. A tilmanocepttel 146 betegben találtak legalább egy pozitív őrszem nyirokcsomót, míg a vitális kékkel csak 131-ben (p<0,0001). A szövettani vizsgálat 33 nyirokcsomót (18,2%) talált rákosnak, s ezek közül a tilmanocepttel 31-et, a vitális kékkel 25-öt detektáltak (p=0,031). Nem volt olyan szövettanilag rákos nyirokcsomó, amelyet csak a vitális kék mutatott volna ki.

A tilmanoceptnek semmilyen súlyos káros hatása nem volt; a leggyakoribb mellékhatás a fájdalom és az irritáció volt az injekció helyén, amiről két beteg számolt be.

Forrás: Medical News Today

Dr. W. J.
a szerző cikkei

hirdetés
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 

blog

Egy 57 éves, frissen kezelni kezdett hypertoniás, dohányzó férfibetegnél korábban, hegymenetben jelentkezett már anginaszerű panasza, ami miatt kardiológushoz előjegyezték. Most favágás közben jelentkezett retrosternalis szorító-markoló fájdalom.

Amennyiben a képalkotó szakemberek számára rendelkezésre áll egy iPhone vagy egy iPad készülék, rengeteg minőségi radiológia-orientált alkalmazás közül választhatnak. A más operációs rendszert használók számára jelenleg sokkal korlátozottabbak a lehetőségek.

Úgy látszik, a fül- orr- gégészetet egyre szorosabb szálak fűzik össze a babasamponnal. Most kiderült, hogy alkalmas nasenendoscopia, azaz orrtükrözés során páramentesítésre is, legalábbis thaiföldi kollégák szerint.

Azok számára, akik tudják, mik a gyógyszer hatóanyagai, a mélyvénás trombózis miatti halálesetekről szóló hír nem annyira meglepő. A Diane kombinációban tartalmaz ciproteron-acetátot és az etinil-ösztradiolt.