hirdetés

Útmutató szülész-nőgyógyászok számára a köldökzsinórvér-gyűjtésről

Előszó Francine H. Einstein, MD, Irwin R. Merkatz, MD

A bronxi (New York) Montefiore Medical Center, illetve Albert Einstein College of Medicine a Nemzeti Köldökzsinórvér Program keretén belül gyűjti a köldökzsinórvérmintákat. A köldökzsinórvér-adományozás hozzájárul az életveszélyes betegségben szenvedő, kezelésre szoruló, de megfelelő csontvelődonorral nem rendelkező betegek számára elérhető allogén őssejtállomány bővüléséhez. A köz számára adományozott köldökzsinórvér- mintákat jelenleg egy 23 ország 36 nonprofit vérbankjából álló nemzetközi hálózatban tárolják, amely immunológiailag nem elkötelezett haemopoeticus őssejteket biztosít rosszindulatú daganatok, csontvelő-elégtelenség és öröklött anyagcsere-betegségek kezelésének részét képező transzplantáció céljára. Ezenkívül a legtöbb közbank lehetőséget nyújt olyan betegek testvéreitől az irányított mintagyűjtésre, akik a jövőben nagy eséllyel őssejt-transzplantációra szorulnak (ilyenek például a leukaemiás gyermekek, ahol a betegség kiújulása esetén allogén transzplantáció szükséges), amennyiben a szülés olyan kórházban történik, amely gyűjtőhely is egyben.

Kommentár: Prof. dr. Sarkadi Balázs

A Contemporary Obstetrics and Gynecology folyóiratban megjelent összefoglaló rendkívül fontos kérdés, a köldökzsinórvér- (KZSV) őssejt bankolás nőgyógyászati, szülészeti vonatkozásait tárgyalja. Ugyanakkor nagyon hasznos áttekintését adja a modern szervátültetésben kulcsfontosságúvá váló KZSVfelhasználás, -gyűjtés és -tárolás alapjainak és módszereinek.
  Érdemes kiemelni a cikkből azt a talán még alig ismert tényt, hogy mára több mint tízezer (!) beteg őssejtátültetésénél használtak KZSV-őssejteket. Ahhoz képest, hogy az első ilyen sikeres transzplantációt csak 1988-ban végezték, e rendkívül nagy és folyamatosan emelkedő szám jól mutatja a készítmény egyre szélesebb gyakorlati felhasználását. A cikk részletesen elemzi a KZSV-őssejtek legfontosabb előnyeit a hagyományosan alkalmazott csontvelői vagy perifériás őssejtekkel szemben: könnyen és invazív orvosi beavatkozás nélkül kinyerhető, meglévő bankokból azonnal felhasználható, immunológiai, szövetegyezés szempontjából szélesebb körben alkalmazható őssejtkészítmény áll így rendelkezésre. A közlemény bemutatja a felhasználási javallatokat, amelyek ma már több mint 70 betegségben érvényesülnek, de kitér a jelen kutatások alapján várható jövőbeni gyógyítási lehetőségekre is.

A teljes cikket csak regisztrált felhasználóink olvashatják. Kérjük jelentkezzen be az oldalra vagy regisztráljon!

A kulcsos tartalmak megtekintéséhez orvosi regisztráció (pecsétszám) szükséges, amely ingyenes és csak 2 percet vesz igénybe.
E-mail cím:
Jelszó:

cimkék

Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 

blog

Egy 57 éves, frissen kezelni kezdett hypertoniás, dohányzó férfibetegnél korábban, hegymenetben jelentkezett már anginaszerű panasza, ami miatt kardiológushoz előjegyezték. Most favágás közben jelentkezett retrosternalis szorító-markoló fájdalom.

Amennyiben a képalkotó szakemberek számára rendelkezésre áll egy iPhone vagy egy iPad készülék, rengeteg minőségi radiológia-orientált alkalmazás közül választhatnak. A más operációs rendszert használók számára jelenleg sokkal korlátozottabbak a lehetőségek.

Úgy látszik, a fül- orr- gégészetet egyre szorosabb szálak fűzik össze a babasamponnal. Most kiderült, hogy alkalmas nasenendoscopia, azaz orrtükrözés során páramentesítésre is, legalábbis thaiföldi kollégák szerint.

Azok számára, akik tudják, mik a gyógyszer hatóanyagai, a mélyvénás trombózis miatti halálesetekről szóló hír nem annyira meglepő. A Diane kombinációban tartalmaz ciproteron-acetátot és az etinil-ösztradiolt.