hirdetés

Vezet, SMS-ezik vagy telefonál?

Az Egyesült Államokban nem ritkaság, hogy valaki vezetés közben telefonál, sőt sms-t vagy emailt küld – derült ki a US Centers for Disease Control and Prevention (CDC) beszámolójából. Az adatok azt jelzik, hogy e szokás a tengerentúl elterjedtebb, mint Európában.

hirdetés

Az adatok a Morbidity and Mortality Weekly Report (MMWR) március 15-i számában kerültek nyilvánosságra.

A közlekedési balesetek okozta sérülések világszerte komoly közegészségügyi problémát jelentenek, melyek előfordulásában jelentős szerepet játszik a sebesség túllépése, az alkoholfogyasztás, valamint az, hogy a közlekedők nem használnak biztonsági övet vagy bukósisakot. A kockázati tényezők közé azonban egyre inkább felsorakozik a mobiltelefon vezetés közbeni használata is.

Az Európában és az Egyesült Államokban 2001-ben végzett felmérések (EuroPNStyles és HealthStyles) adatainak elemzése alapján a CDC friss jelentése arról számol be, hogy az amerikai autóvezetők 69 százaléka ismerte el, hogy az utóbbi 30 napban legalább egyszer használta a telefonját vezetés közben, míg például az Egyesült Királyságban ez az arány „mindössze” 21 százalék. Az Egyesült Államokban a sofőrök 31 százaléka küld sms-t vagy emailt, miközben autót vezetett, míg Spanyolországban az arány ennek kevesebb, mint fele, 15 százalék.

A kutatók a megkérdezettek önbevallása alapján elemezték két vezetési magatartás (vezetés közbeni telefonálás, illetve vezetés közbeni sms- vagy email-küldés) előfordulását. Ehhez 18 és 64 év közötti autóvezetőket kérdeztek meg az Egyesült Államokban és hét európai országban (Belgium, Egyesült Királyság, Franciaország, Hollandia, Németország, Portugália, Spanyolország).

A CDC igazgatója, Tom Frieden úgy véli, hogy a vezetés közbeni mobilhasználat „a figyelemelterelés végzetes formája”: „Az autóvezetés és a telefonálás vagy üzenetküldés két olyan dolog, melyet nem szabad egyszerre csinálni. Arra biztatom az autósokat, hogy ha elő akarják venni mobiltelefonjukat, akkor húzódjanak biztonságos helyre és álljanak meg.”

Néhány fontosabb adat a most nyilvánosságra hozott felmérésből:

  • A mobiltelefonálás inkább a 25−44 évesek, mint az 55−64 évesek között dívó rossz szokás.
  • A szöveges üzenetek vagy emailek olvasása és küldése gyakoribb a 18−34 évesek között, míg a 45−64 évesek kevésbé tesznek ilyesmit.

A fenti eredmények megerősítik azoknak a korábbi vizsgálatoknak a tapasztalatait, melyben ugyancsak azt találták, hogy a fiatalabbak gyakrabban küldözgetnek üzeneteket autóvezetés közben, mint az idősebb sofőrök.

Linda C. Degutis, a CDC sérülésprevencióval foglalkozó központjának vezetője szerint: „Mindenkinek – életkortól függetlenül – képesnek kell lennie olyan döntést hoznia, hogy vezetés közben semmi ne vonja el a figyelmét. Ez különösen a fiatalabb, tapasztalatlanabb autóvezetők számára fontos, akik egyébként is különösen sérülékenyek egy esetleges ütközés kapcsán. Nem ér annyit egyetlen telefonhívás vagy üzenet sem, hogy az életünket adjuk érte.”

Az Egyesült Államok 33 államában ez év februárjában lépett érvénybe az a törvény, mely két, különösképpen veszélyeztetett csoport, a tizenévesek és a friss jogosítványosok számára megtiltja, hogy vezetés közben mobiltelefont használjanak.

A CDC arra buzdítja a szülőket, hogy mutassanak pozitív példát gyermekeiknek. Ugyanakkor további kutatásokat tartanak szükségesnek annak tisztázására, hogy az ebből eredő balesetek elkerülése érdekében milyen módszerekkel segíthető elő az az autóvezetői attitűd, mely semmilyen figyelemelterelést nem tart megengedhetőnek a volán mögött. A szövetségi hatóságok minden eszközzel azért harcolnak, hogy a tizenévesek egyáltalán ne használhassanak mobiltelefont vezetés közben, soha ne üljenek autóba, ha előtte alkoholt fogyasztottak, és minden körülmények között kössék be a biztonsági övet.

Dr. S. I.
a szerző cikkei

hirdetés
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 

blog

Egy 57 éves, frissen kezelni kezdett hypertoniás, dohányzó férfibetegnél korábban, hegymenetben jelentkezett már anginaszerű panasza, ami miatt kardiológushoz előjegyezték. Most favágás közben jelentkezett retrosternalis szorító-markoló fájdalom.

Amennyiben a képalkotó szakemberek számára rendelkezésre áll egy iPhone vagy egy iPad készülék, rengeteg minőségi radiológia-orientált alkalmazás közül választhatnak. A más operációs rendszert használók számára jelenleg sokkal korlátozottabbak a lehetőségek.

Úgy látszik, a fül- orr- gégészetet egyre szorosabb szálak fűzik össze a babasamponnal. Most kiderült, hogy alkalmas nasenendoscopia, azaz orrtükrözés során páramentesítésre is, legalábbis thaiföldi kollégák szerint.

Azok számára, akik tudják, mik a gyógyszer hatóanyagai, a mélyvénás trombózis miatti halálesetekről szóló hír nem annyira meglepő. A Diane kombinációban tartalmaz ciproteron-acetátot és az etinil-ösztradiolt.