hirdetés

Kertészkedő beteg nyirokutakon terjedő bőrelváltozása

Az 52 éves nőbeteg azért kereste fel orvosát, mert 6 héttel korábban nyomásérzékeny csomó jelent meg jobb karján. A fizikális vizsgálat során 3 cm átmérőjű, hámló, kifekélyesedő, erythemás csomót találtak az alkaron. Az elváltozástól proximális irányban, a kar belső felszínén több 1,5 cm-es, tömött tapintatú, erythemás csomó mutatkozott. A beteg szenvedélyes kertész volt, aki mindennap órákat foglalatoskodott rózsatövei körül. A kórelőzményben kézsérülés nem szerepelt. A 6 mm-es biopsziás minta szövettani vizsgálata a bőr mélyebb rétegeit érintő granulomás beszűrődést jelzett (2. ábra). A perjódsav– Schiff- (PAS-) festéssel készült metszeten megfigyelt sarjadzó, pleomorf, ovoid mikroorganizmusok Sporotrix schenckiinek feleltek meg (3. ábra). Gyógyszeres kezelést indítottak, melynek során a beteg 6 héten keresztül naponta kétszer 100 mg itraconazolt kapott szájon át. Ennek hatására az elváltozás meggyógyult, és 6 hét múltán sem tapasztaltak kiújulást.

A teljes cikket csak regisztrált felhasználóink olvashatják. Kérjük jelentkezzen be az oldalra vagy regisztráljon!

A kulcsos tartalmak megtekintéséhez orvosi regisztráció (pecsétszám) szükséges, amely ingyenes és csak 2 percet vesz igénybe.
E-mail cím:
Jelszó:
Pradip Bhattacharjee, MD és Robert T. Brodell, MD
a szerző cikkei

cimkék

Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 
hirdetés

blog

Egy 57 éves, frissen kezelni kezdett hypertoniás, dohányzó férfibetegnél korábban, hegymenetben jelentkezett már anginaszerű panasza, ami miatt kardiológushoz előjegyezték. Most favágás közben jelentkezett retrosternalis szorító-markoló fájdalom.

Amennyiben a képalkotó szakemberek számára rendelkezésre áll egy iPhone vagy egy iPad készülék, rengeteg minőségi radiológia-orientált alkalmazás közül választhatnak. A más operációs rendszert használók számára jelenleg sokkal korlátozottabbak a lehetőségek.

Úgy látszik, a fül- orr- gégészetet egyre szorosabb szálak fűzik össze a babasamponnal. Most kiderült, hogy alkalmas nasenendoscopia, azaz orrtükrözés során páramentesítésre is, legalábbis thaiföldi kollégák szerint.

Azok számára, akik tudják, mik a gyógyszer hatóanyagai, a mélyvénás trombózis miatti halálesetekről szóló hír nem annyira meglepő. A Diane kombinációban tartalmaz ciproteron-acetátot és az etinil-ösztradiolt.