Az akut stroke diagnózisa

- Dr. Harcos Péter kommentárjával

A stroke tünetei néha félrevezetők, azokat nemcsak a betegek, hanem olykor az orvosok is félreértelmezik. Az ellátás frontvonalában a háziorvos áll, neki kell első helyen felismernie, hogy akut cerebrovaszkuláris betegség lépett fel. A késedelem nélküli, pontos diagnózis adhat csak esélyt arra, hogy növekedjen azoknak a betegeknek a száma, akiknél elvégezhetők az akut terápiás beavatkozások.

Kommentár: Dr. Harcos Péter

A stroke az agyi érbetegségek heveny formája, amely mintegy 85%-ban ischaemiás (aterotrombotikus, kardiogén embóliás, agyi kisér- vagy hemodinamikai), 15%-ban vérzéses eredetű (intracerebrális, subarachnoidealis vérzés). Népegészségügyi jelentősége igen nagy, mert hazánkban is a halálozás harmadik, a rokkantság első helyen álló kóroka. Míg a heveny szívinfarktust túlélők többsége folytatni tudja korábbi életvitelét, addig a strokebetegeknek csak körülbelül az egytizedéről mondható el ugyanez. Az elmúlt másfél évtizedben tudományosan megalapozott adatokkal igazolták, hogy a betegek speciálisan felkészült stroke-osztályra szállítása e betegség valamennyi típusában, a rekombináns szöveti plazminogén-aktivátor (rt-PA) intravénás (szisztémás) adásával végzett trombolízis az ischaemiás agyérkatasztrófákban szignifikánsan javítja a betegség kimenetelét. Nem kevés betegről van szó: stroke miatt évente körülbelül 50 000 kórházi felvétellel számolhatunk.

A teljes cikket csak regisztrált felhasználóink olvashatják. Kérjük jelentkezzen be az oldalra vagy regisztráljon!

A kulcsos tartalmak megtekintéséhez orvosi regisztráció (pecsétszám) szükséges, amely ingyenes és csak 2 percet vesz igénybe.
E-mail cím:
Jelszó:

cimkék

Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 

blog

Egy 57 éves, frissen kezelni kezdett hypertoniás, dohányzó férfibetegnél korábban, hegymenetben jelentkezett már anginaszerű panasza, ami miatt kardiológushoz előjegyezték. Most favágás közben jelentkezett retrosternalis szorító-markoló fájdalom.

Amennyiben a képalkotó szakemberek számára rendelkezésre áll egy iPhone vagy egy iPad készülék, rengeteg minőségi radiológia-orientált alkalmazás közül választhatnak. A más operációs rendszert használók számára jelenleg sokkal korlátozottabbak a lehetőségek.

Úgy látszik, a fül- orr- gégészetet egyre szorosabb szálak fűzik össze a babasamponnal. Most kiderült, hogy alkalmas nasenendoscopia, azaz orrtükrözés során páramentesítésre is, legalábbis thaiföldi kollégák szerint.

Azok számára, akik tudják, mik a gyógyszer hatóanyagai, a mélyvénás trombózis miatti halálesetekről szóló hír nem annyira meglepő. A Diane kombinációban tartalmaz ciproteron-acetátot és az etinil-ösztradiolt.