Keresés
Rendezés:
Találatok száma: 17
#1
Orvostovábbképző Szemle XXVII. évf. 10. szám
OTSZ Online >> Rovatok >> Cikkreferátum
2020-10-26

Az INBUILD vizsgálat bizonyította a nintedanib hatásosságát a progresszív fibrotizáló interstitialis tüdőbetegségek progressziójának lassításában: mind a nagy felbontású komputertomográfiás felvételeken látható UIP (szokványos [usual] interstitialis pneumonia), mind az egyéb fibrotikus mintázatok esetében. Az INBUILD vizsgálat egy további elemzése öt el­különíthető alcsoportnál értékelte a kezelés eredményét, de nem talált szignifikáns különbséget, ezzel a nintedanib átfogó hatásosságát mutatta ki eltérő diagnosztikai alcsoportok esetén.

#2
Orvostovábbképző Szemle XXVII. évf. 8. szám
OTSZ Online >> Rovatok >> Összefoglaló közlemény
2020-09-07

Az interstitialis tüdőbetegségek a tüdő kötőszövetes vázát érintő betegsé­gek, amelyek az interstitium gyulladásához, fibrotikus átalakulásához ve­zetnek. Ma már több mint 150 betegséget sorolunk e kórképek közé, melyek átfedést mutatnak a diagnózis, a prognózis, illetve a kezelés tekintetében.

#3
Orvostovábbképző Szemle XXVI. évf. 2. szám
OTSZ Online >> Rovatok >> Összefoglaló közlemény
2019-02-12

Számos betegségben előfordulhatnak gyűrűszerű bőrelváltozások, mint pl. a tinea corporis, a Lyme-kórt jelző erythema migrans, a plakkos psoriasis, a hiperszenzitivitási reakcióként fellépő erythema multiforme, a lichen planus, a nummuláris ekzema, a pityriasis rosea vagy az urticaria – hogy csak a gyakoribbakat említsük. Mindezek felismerésében, elkülönítésében, terápiájában segíti a nem bőrgyógyász olvasót a cikk.

#4
Orvostovábbképző Szemle XXV. évf. 10. szám
OTSZ Online >> Rovatok >> Összefoglaló közlemény
2018-10-17

A köszvény autoinflammatórikus betegség, kialakulásában az NLRP3 inflammaszóma és az interleukin-1 kiemelt szerepet játszik. A diagnosztiká­ban legfontosabb a mononátrium-urát kristály kimutatása, de érzékenyebb képalkotókkal a kristálylerakódás és a tofuszképződés is vizualizálható. A gyógyszeres kezelésre – a rohamoldásra és a fenntartó kezelésre – vo­natkozóan 2016-ban két új ajánlás is megjelent. A lényeg a húgysavszint célértékére való törekvés. A húgysavszintcsökkentés középpontjában ma is a xantin-oxidáz-gátlók (allopurinol, febuxostat) állnak. Nem szabad elfelej­tenünk az életmódi, diétás megfontolásokat sem, s tekintettel kell lennünk a vaszkuláris és metabolikus társbetegségekre.

#5
Orvostovábbképző Szemle XXV. évf. 7-8. szám
OTSZ Online >> Rovatok >> Összefoglaló közlemény
2018-08-20

A hagyományos, mikroszkóppal végzett fülműtétek mellett világszerte terjedőben van egy új sebészi eljárás, az endoszkópos fülsebészet. Az új minimálinvazív módszer lehetővé teszi, hogy a külső hallójáraton át beve­zetett endoszkóp segítségével végezzünk a középfülben műtéteket. Előnye a hagyományos technikával szemben, hogy minimális csontmunkával elér­hető és kidolgozható minden, a középfülben elhelyezkedő rejtett terület. Ezáltal rövidebb lehet a műtéti és a felépülési idő, nem lesz külső heg, és a posztoperatív fájdalom is minimális. Nagyobb tapasztalattal belsőfül- és koponyaalapi műtétek is elvégezhetők az új módszerrel. A közleményben bemutatjuk az új sebészi technika hazai alkalmazásával elsőként nyert klinikai tapasztalatainkat.

#6
Orvostovábbképző Szemle XXV. évf. 6. szám
OTSZ Online >> Rovatok >> Szimpózium
2018-08-20

A fürdőkben szerzett tüdőbetegségek legtöbbször gondos anamnézisfelvétellel diagnosztizálhatók. Törekedni kell a betegségek megelőzésére, de ez nem a fürdők elkerülését, hanem a megfelelő higiénés szabályok betartását, a fürdők korrekt tisztítását jelenti. Terápiás célból a fürdők mel­lőzésén kívül adott esetben szóba jöhet oki terápia (pl. Mycobacterium avium intracellulare elleni kezelés) és kortikoszteroid is.

#7
Orvostovábbképző Szemle XXII. évf. 11. szám
OTSZ Online >> Rovatok >> Szimpózium
2015-11-27

A COPD rendkívül heterogén betegségcsoport, két fenotípusa az emfizéma és a krónikus obstruktív bronchitisz. A napi gyakorlatban általánosan használt légzésfunkciós paraméterek és a GOLD 2011 kritériumok nem minden esetben magyarázzák a betegség súlyosságát és lefolyását. 

#8
Orvostovábbképző Szemle XXII. évf. 10. szám
OTSZ Online >> Tüdőgyógyászat
2015-10-28

Egy júniusi budapesti konferencián nemzetközileg elismert előadók, szak­területük kiemelkedő képviselői a legújabb ismeretek tükrében tekintették át a fontosabb pulmonológiai kórképeket. Az első nap második témája az intersticiális tüdőbetegség, ezen belül az idiopátiás pulmonális fibrózis volt, melyről a southamptoni Luca Richeldi tartott előadást.

2. Pneumo Update Europe konferencia, Budapest, 2015. június 19–20.

#9
Orvostovábbképző Szemle XXI. évf. 10. szám
OTSZ Online >> Rovatok >> Szimpózium
2014-10-17

A nem cisztás fibrózis talaján kialakult bronchiektáziák heterogén betegségcsoportját a hörgők és hörgőcskék folyamatos tágulása, a krónikus infekció, gyulladás, váladékfelhalmozódás és hörgőszerkezet-pusztulás ördögi köre jellemzi. A terápiás célok egy része független az etiológiától: a patomechanizmusnak az alapbetegségtől független közös elemeiből következik.

#10
OTSZ Online >> Rovatok >> Aktuális
2014-06-05

Majd minden második fogászati technikusnál pneumoconiosist állapítottak meg magas felbontású komputer tomográfiával egy török tanulmányban.

blog

Amennyiben a képalkotó szakemberek számára rendelkezésre áll egy iPhone vagy egy iPad készülék, rengeteg minőségi radiológia-orientált alkalmazás közül választhatnak. A más operációs rendszert használók számára jelenleg sokkal korlátozottabbak a lehetőségek.

Úgy látszik, a fül- orr- gégészetet egyre szorosabb szálak fűzik össze a babasamponnal. Most kiderült, hogy alkalmas nasenendoscopia, azaz orrtükrözés során páramentesítésre is, legalábbis thaiföldi kollégák szerint.

Azok számára, akik tudják, mik a gyógyszer hatóanyagai, a mélyvénás trombózis miatti halálesetekről szóló hír nem annyira meglepő. A Diane kombinációban tartalmaz ciproteron-acetátot és az etinil-ösztradiolt.
Számtalanszor előkerült már a krónikus melléküreggyulladás kezelésének kérdése, és mindig az volt a végső konklúzió, hogy krónikus betegség esetén antibiotikumnak csak felülfertőződés esetén, alkalmilag van jelentősége.